500 külföldi az angol nyelvű képzésben

Tanévnyitó a Debreceni Egyetemen kilencezer elsőévessel

Több mint 9 ezer elsőéves tett hallgatói fogadalmat a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó szenátusi ülésén vasárnap a helyi Főnix csarnokban.

2009.09.06 16:10MTI

Fésüs László akadémikus, a DE rektora bejelentette: a több mint 9 ezer elsőéves hallgató közül 500 külföldi az angol nyelvű képzésben kezdi meg tanulmányait az egyetemen, ahol 63 alap-, 57 mesterszak és 4 osztatlan képzés indul.

Az egyetem 24 doktori iskolájában 800-an tanulnak. A rektor elmondta azt is, hogy az egyetem az Új magyar fejlesztési terv keretében mintegy 30 milliárd forint támogatást nyert. A DE anyagi-pénzügyi helyzete stabil, a pályázati önrészek rendelkezésre állnak - tette hozzá Fésüs László megjegyezve, hogy az egyetem éves költségvetése megközelíti a 70 milliárd forintot. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelen tanévnyitó a jövőről, a későbbi sikerekről szól. Sok múlik rajtunk és az egyetem új hallgatóin, mert "sikeres, esélyt adó állam csak polgáraival együtt emelkedhet" - mondta az ÁSZ elnöke. Kovács Árpád szerint a korszerű felsőoktatás, s annak részeként a kutatási tevékenység a magyar versenyképesség erősítésének egyik kulcsterülete.

A korszerű egyetem és társult intézményei, a különböző iskolák és kutatóbázisok - amelyek sokszínű palettája nagy erőssége a Debreceni Egyetemnek is - jövőformáló intézmények, a jövő szakembereit készítik fel. Nagyon sok múlik a generációk kölcsönös megértésén, kooperációján - mutatott rá az ÁSZ elnöke. Kovács Árpád szólt a fejlesztés fontosságáról és az állam szerepéről is. "A versengő gazdaságot az ember hozza létre, s annak az embert kell szolgálnia" - mondta, majd kijelentette: az állam tulajdonosként kevésbé, de szolgáltató módon jelen van a fejlett piacgazdaságban.

"A legfontosabb politikai kérdés nem az, miként szorítsuk vissza, hanem az, hogyan építsük fel az államiságot"-
mondta, hozzátéve: a népben-nemzetben gondolkodásban, az igényfelkeltésben meghatározó az egyetemek szerepe. A puszta növekedés csak azt jelenti, hogy nagyobbak lettünk, a fejlődés pedig az, hogy jobbak leszünk - mondta Kovács Árpád a debreceni egyetemi tanévnyitón, amelyen ott volt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke is.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára miniszteri, Fésüs László rektor egyetemi kitüntetéseket adott át a tanévnyitón, ahol arany-, vas- és gyémántdiplomával köszöntötték az egyetemen 55, 60, illetve 65 évvel ezelőtt végzett egykori hallgatókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.