Calcutta Trió előadása a Klebelsberg Kultúrkúrián

Indiai est, zene és tánc Pesthidegkúton

Indiai estet rendeznek szerdán a Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztiválon: a Klebelsberg Kultúrkúrián Szandiadípa Kar táncosnő és a Calcutta Trió lép fel.

2009.08.23 19:23MTI

Molnár András, a Calcutta Trió tagja az MTI-nek elmondta: a klasszikus indiai zene mellett az érdeklődők láthatják Szandiadípa Kart, India egyik legismertebb táncművészét, aki ősi templomi táncot, odisszit mutat be. Az esten látható táncok India keleti államából, Orisszából származnak.

A művésznő az ottani templomok falain látható faragott kőszobrok táncos pózait, az indiai mitológia isteneit, istennőit, köztük Siva istennőt kelti életre mozgásában - magyarázta Molnár András. Szandiadípa Kar neves indiai zenész család sarja, Orissza államban született, 1982-ben kezdte tanulni az odisszi táncot, azóta India-szerte fellép, de művészetét a világ sok nagyvárosában ismerik. Budapesten két évvel ezelőtt már láthatták az érdeklődők Szandiadípa Kart.

A Calcutta Trió az indiai klasszikus zene legszebb darabjaiból, rágáiból ad ízelítőt szerdán. A zenészek 33 éve játszanak együtt indiai dallamokat: Kozma András szitározik, Szalai Péter indiai páros ütőhangszeren, a tablán, míg Molnár András a tampura nevű kísérőhangszeren játszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.