A zeneszerző nyomdokain a városban...

A Haydn-év programjai Bécsben!

Számos kiállítással és koncerttel emlékezik meg Joseph Haydn halálának 200. évfordulójáról az osztrák főváros, ahol tizenkilenc évet töltött a híres zeneszerző. Bécsben lépten-nyomon Haydn emlékével találkozhat az ember. Ott van például a Michaelerplatz, ahol az egykori Burgtheaterben számtalan művét mutatták be.

2009.04.24 17:40ma.hu

Mindjárt szemben található a Michaelerhaus, ahol egy darabig egy egyszerű padlásszobában lakott. Miután elbocsátották az Esterházyak szolgálatából, egy ideig a Neuer Markton lévő Mehlgrube nevű szórakozóhelyen igyekezett megkeresni a kenyérre valót. 

Akinek kedve van, maga is felfedezheti ezeket a helyszíneket, de októberig szombatonként képzett idegenvezetővel is bejárhatják az érdeklődők Bécs 1. kerületét. A másik, „Az én nyelvemet az egész világon megértik“ elnevezésű túra az Esterházy Palotától a Haydn-házig vezet.

Az emlékév alkalmából megújult állandó kiállítással várja a látogatókat a Haydn-ház (6. kerület, Haydngasse 19.), ahol a zeneszerző életének utolsó tizenkét évét töltötte. Az egykor Bécs külvárosában álló ház 1904 óta működik múzeumként, a tárlat középpontjában a zeneszerző munkássága, életmódja és öregkora áll. Mivel Haydn élete utolsó éveiben Európa leghíresebb zeneszerzője volt, számtalan látogató zarándokolt el hozzá.
 
Az ő feljegyzéseik szolgáltak a kiállítás kiindulópontjául. Láthatóak például azok a kottamásolatok, amelyek már Haydn idejében is hálószobája falán lógtak vagy klavichordja, amelyet később Johannes Brahms szerzett meg. Külön szobát szentelt az érmeknek, ajándékoknak és okleveleknek, amelyeket büszkén mutogatott látogatóinak. 

Halálának évfordulóján, május 31-én egy háromnapos ünnepségsorozat veszi kezdetét a házban. Ennek során fontos szerep jut az 1800-as évek stílusában helyreállított kertnek is, amely több koncertnek is helyet ad majd.

Áprilistól októberig „Haydn Arbeit“ címmel látható időszaki kiállítás a Haus der Musik belső udvarán, amely a mester munkamódszerébe avatja be az érdeklődőket. A múzeum hagyományos Haydn-terme a zeneszerző életéről és munkásságáról nyújt áttekintést. 

Ugyanúgy láthatóak utolsó kottavázlatai, mint híres papagája, amelyet utolsó londoni útjáról hozott magával Bécsbe. A madár nemcsak azt tudta kimondani, hogy Haydn papa, de a Császári Himnusz első dallamait is ismerte. A belső udvar egyébként – a nyári hónapokban - szombat délutánonként a Wiener Imperial Quartett ingyenes koncertjeinek a helyszíne lesz.

Haydn és Bécs kapcsolata valamint munkamódszere áll a Mozart-ház időszaki tárlatainak középpontjában. Az október 14. és december 20 között látható kiállítás például Haydn gyermekkorára és felemelkedésére helyezi a hangsúlyt – karrierútjára a Sängerknabenektől Bécs első klasszikusáig. Az emlékévet „Mozart, Haydn és kortársaik“ címmel koncertsorozat teszi teljessé az Esterhazy Ensemble-lel, a Jess-Quartett-tel és a Concillum Musicummal.
 
A Musikverein két időszaki kiállítást is szentel Haydnnak. A „Joseph Haydn Londonban“ című tárlat a zeneszerző angliai utazásai mentén mutatja be korának művészeti és társadalmi változásait. 

Az őszre tervezett második kiállítás „Fejedelmek, mecénások és megbízók“ címmel Haydn életének ezt az aspektrusát járja körbe.

Természetesen Haydn dominálja a Musikverein koncertprogramját is. 2009 első felében negyvenöt koncertet hallhat a közönség, köztük a Concentus Musicust Nikolaus Harnoncourt vezényletével vagy a Bécsi Színművészeti Egyetem Crossing Haydn című ciklusával.
 
A Konzerthaus Haydn-programja ötven koncertet ölel fel, közte zongoraszonátákkal Rudolf Buchbinder vagy Mitsuko Uchida előadásában, a Bécsi Filharmonikusok Haydn-szimfóniáival vagy a Hagen Quartett vonósnégyeseivel. 

A csúcspont a Musiciens de Louvre-Grenoble vendégjátéka lesz, akik júniusban Marc Minkowski vezényletével az összes londoni-szimfóniát megszólaltatják. Május 24-én pedig a Fischer Ádám vezette Osztrák-Magyar Haydn-Filharmonikusok előadásában élvezheti a közönség az „Il ritorno di Tobia” oratóriumot.

Bécs legfiatalabb operaháza, a Theater an der Wien júliusban Haydn „A lakatlan sziget” című operájának koncertszerű előadását tűzi műsorra a L’Orfeo Barockorchester előadásában, Michi Gaig vezényletével. Itt lesz a bemutatója Haydn talán leghíresebb operájának, az „Il Mondo della Luna”-nak is, amelyet az idén 80. születésnapját ünneplő Nikolaus Harnoncourt vezényel majd december 5-én. 

A Tobias Moretti rendezésében bemutatott darabot karácsonyig hatszor láthatja a közönség.

Különleges este lesz június 6-án a Kunsthistorisches Museumban. A régi hangszerekből hatalmas gyűjteménnyel rendelkező múzeumban az egyébként néma kiállítási tárgyak egy estére megelevenednek és éppen úgy szólaltatják meg Haydn zenéjét, mint ahogy az az ő korában felcsendült. 

Az este során több koncert is felhangzik majd a csemballó és a klavichord főszereplésével.
 
Bécs templomai Haydn egyházi zenéjének adnak otthont. Az Augustinerkirchében június végéig vasárnaponként Haydn-miséket hallhat a közönség, a Hofburgkapellében pedig a Wiener Sängerknaben adja elő a zeneszerző egyházi műveit. Aki némi kalanddal vagy kulináris élvezetekkel szeretné fűszerezni a Haydn-emlékévet, az áprilistól októberig hetente egyszer elvonatozhat az Imperial Train nevet viselő luxusvonattal az Esterházy-kastélyba, ahol fogadással és tárlatvezetéssel várják a látogatókat. 

Utazás közben természetesen finom falatokat kínálnak Haydn zenéjére.  Egy nap alatt három koncert vár annak a buszkirándulásnak a résztvevőire, akik egy nap alatt végigjárják Haydn életútját: születési helyét Alsó-Ausztriában, az Esterházy Kastélyt Eisenstadtban majd Bécset. 

Az utazás során kiadós zene- és kulturtörténeti ismeretekre tehetnek szert az érdeklődők.

Kulináris élvezetekkel ötvözhetik a zenét, akik meghallgatják a Paukenmesse ősbemutatójának színhelyén, a Piaristenkirchében rendezett Haydn-koncertek valamelyikét.
 
A templom ugyanis a Piaristenkeller vendéglővel közösen történelmi lakomára invitálja a nézőközönséget, akik Haydn korából származó receptek alapján készült ételekkel tehetik még élvezetesebbé az estét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.