Kultúra

A hetvenes évek Budapestje elevenedik meg Kereki Sándor fotóin a Robert Capa Központban

Két évvel ezelőtt fedezték fel Kereki-életművet, amikor képei a Fortenpanhoz kerültek.

2023.12.07 23:30MTI

A hetvenes évek Budapestje elevenedik meg a Kereki Sándor munkásságát bemutató kiállításon, amely csütörtöktől látható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Kereki Sándor kamaszkorában, a hatvanas évek végén kezdte el fényképezni a fővárost a nyolcvanas évek elejéig. A fiatal amatőr fotográfus szűk pár év alatt készített képein a nagyvárosi ember élete elevenedik meg - olvasható Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Két évvel ezelőtt fedezték fel Kereki-életművet, amikor képei a Fortenpanhoz kerültek. A fotós fiatalon véghezvitt és korán lezárt munkássága a magyar fotográfia történetének fontos eredménye, amelynek a szakma kánonjában van a helye - mutatnak rá a tájékoztatóban.

Ha az 1970-es években Magyarországon létezett volna a "street photography" elnevezés, annak Kereki kiemelkedő hazai úttörője lenne - idézi a tájékoztató Petrányi Zsolt művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetőjét, aki szerint Kereki a korabeli hazai fotóművészeti felfogást messze túlhaladva örökítette meg a városi életet.

A február 4-ig nyitva tartó életműkiállítással párhuzamosan megjelent a Kereki-életművet összegző fotókönyv is, amelynek képszerkesztője Barakonyi Szabolcs, grafikai tervezője Eln Ferenc volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.