Erőszak

Ismét nagy értékű festményt rongáltak meg környezetvédő aktivisták Londonban - videó

Kalapáccsal rongálták meg Diego Velázquez egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták hétfőn a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában.

2023.11.06 20:19MTI

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal aktivista a 17. századi spanyol mester Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen. A rendőrség mindkettőjüket őrizetbe vette szándékos károkozás gyanújával.

Ugyanezt a festményt 1914-ben Mary Richardson, a nők választójogáért küzdő egykori szüfrazsettmozgalom aktivistája húsvágó késsel hasította fel.

A Just Stop Oil hétfő esti közleménye szerint a politika ugyanúgy cserben hagy mindenkit, ahogy 1914-ben is cserben hagyta a nőket, és ebben a helyzetben már nem szavakra, hanem ismét cselekvésre van szükség.

A közlemény szerint ugyanis az újonnan kitermelt nyersolaj és földgáz milliók halálát okozza majd, és ezt meg kell állítani, "ha szeretjük a művészetet, az életet és családunkat".

A mozgalom két másik tagja tavaly októberben, ugyancsak a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest zúdított Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A helyszínen készült videófelvétel tanúsága szerint egyikük azt kiabálta, hogy "Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?"

A Van Gogh-festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban - amelyet szintén üveglap védett - sértetlen maradt.

Az 1824-ben alapított londoni Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, amelynek állandó kiállításain csaknem 2500 festmény látható. Az ingyenesen látogatható képtárat évente több mint négymillióan keresik fel.

A galériában történt hétfői újabb incidenssel egy időben a Just Stop Oil aktivistái a közeli Whitehallon, a londoni kormányzati negyed főutcáján forgalomlassító felvonulást tartottak.

A Scotland Yard hétfő esti tájékoztatása szerint a be nem jelentett demonstráció résztvevői közül a rendőrség mintegy százat őrizetbe vett.

A Just Stop Oil rendszeresen tart demonstrációkat Londonban jórészt utak lezárásával a fosszilis fűtőanyagok kitermelése és használata elleni tiltakozásul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.