Gazdag tárgyi anyag, interaktív elemek

Tárlat nyílt az első világháborús propagandáról az Országos Széchényi Könyvtárban

Az első világháború magyar propagandáját bemutató kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban pénteken, Budapesten.

2015.10.17 05:30MTI

A gazdag tárgyi anyag mellett interaktív látványelemeket is felsorakoztató hiánypótló tárlat a "belső", vagyis a civil lakosság meggyőzésére irányuló háborús propaganda természetrajzát, alakulásrendjét igyekszik felvázolni a háborúeleji lelkesedéstől a teljes kiábrándulásig - mondta el Tüske László, a könyvtár főigazgatója.

Hozzátette: a modern propaganda első világháborús megjelenése radikális újdonság volt, amely annak köszönhető, hogy a totális háború megkívánta a lakosság folyamatos támogatását.

A kiállítást megnyitó Prőhle Gergely nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a háború mint toposz és metafora a béke évtizedei ellenére mély gyökeret vert a magyar politikai közbeszédben.

Mint Babits Mihályt idézve fogalmazott, ez ellen csupán az igazság lehet ellenszer, amelyet ha csak egyszer is nyilvánosan kimondanak, idővel automatikusan érvényesül, függetlenül a mindenkori propaganda céljaitól.

A két szinten mintegy hatszáz négyzetméteren berendezett Propaganda az I. világháborúban című kiállítás olyan kérdéseket igyekszik megvilágítani, hogy miként jutottak el az otthon maradottakhoz a különféle háborús cselekmények hírei, hogyan kisebbítette vagy hallgatta el a sajtó a vereségeket és miként növelte a győzelmek jelentőségét - mondta el ifj. Bertényi Iván történész, a kiállítás egyik kurátora.

A szakember úgy vélte, hogy a világháborús magyar propaganda alapüzenetét - amely szerint "ki kell tartani az igazságos, ránk kényszerített háborúban minden nehézség ellenére" - széles társadalmi tömegek fogadták el, sőt maguk is terjesztették.

Hozzátette: ebből a szempontból sikeresnek tekinthető a korszak propagandája, hiszen az egyre nehezedő körülmények között is sikerült a lakosság egyre nyilvánvalóbb békevágyát korlátok közé szorítani.

Ifj. Bertényi Iván kitért arra is, hogy a magyarországi propaganda - szemben a nyugati fronton harcoló nagyhatalmak "meglehetősen agresszív, brutális és gyűlöletkeltő" propagandájával - a meglévő társadalmi sztereotípiákra rájátszva "démonikus" helyett inkább nevetséges képet igyekezett festeni az ellenségről, így például az oroszokat gyakran folyamatosan vodkát ivó, szolgalelkű alattvalóként, míg a szerbeket fejletlen disznópásztorokként ábrázolták és jellemezték.

A kiállítás külön hangsúlyt fektet arra, hogy miként igyekezett az értelmiség állást foglalni az évekig elhúzódó háborúval kapcsolatban, a kezdeti lelkesedés, önkéntes frontszolgálat után hogyan jutottak el sokan a háború teljes elutasításáig. A tárlat anyagában a látogatók olyan kuriózumokat is láthatnak, mint Ady Endre, Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kaffka Margit híres háborúellenes írásainak eredeti példányai.

Emellett számos propagandaplakát, festmény, korabeli filmfelvétel és hangzóanyag, propagandacélt szolgáló használati és dísztárgyak, valamint gyerekjátékok - köztük a mai stratégiai társasjátékok elődjének tekinthető Dum-dum játék egy eredeti példánya - is gazdagítja a kiállítás többségében a könyvtár saját gyűjteményéből összeálló anyagát.

A március 20-ig látható tárlathoz kapcsolódva a könyvtár különböző kísérőprogramokat, így könyvbemutatókat és kerekasztal-beszélgetéseket, valamint januárban egy nemzetközi tudományos konferenciát is szervez. Emellett a tárlat anyagából kétnyelvű - angol és magyar - katalógus készül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.