Fergeteges koncerteken tomboltak a szigetlakók

Újabb szigetes képek: Obama nyerte az amerikai elnökválasztást - a Szigeten

Elsöprő többséggel Barack Obama demokrata párti szenátor nyerte az amerikai nagykövetség próbaválasztását a Szigeten. A vasárnapi szavazáson azonban kevesebb mint félszáz szigetlakó voksolt.

Remek koncertek, fergeteges hangulat, önfeledten bulizó szigetlakók képgaléria

2008.08.18 06:54MTI

A 432 szavazó több mint 77 százaléka támogatta Barack Obama elnökségét, mindössze kilenc százalék voksolt republikánus kihívójára, John McCainre. A szavazók több mint 13 százaléka viszont egyik jelöltet sem tartotta alkalmasnak az amerikai elnökségre. A szigeti választáson a harmadik helyen - messze lemaradva a két vezető politikustól -Hillary Clinton végzett, őt követte Arnold Schwarzenegger. 

A Clinton-család támogatottsági arányán csak kicsit javított, hogy Bill Clinton egykori elnök is kapott egy szavazatot. Többen olyan sztároknak is bizalmat szavaztak, mint a Baywatchból megismert Pamela Anderson, vagy a botrányairól elhíresült Paris Hilton. Kapott szavazatot Chuck Norris és Bruce Willis filmsztár is. Volt olyan is, aki úgy gondolta, hogy Gyurcsány Ferenc a magyar miniszterelnöki poszt után kipróbálhatná az amerikai elnökséget is. Az amerikai nagykövetség sátrát egyébként mintegy ötezer ember kereste fel a fesztiválon, így a próbaválasztás -részvételi aránya - rendkívül alacsonynak mondható.
 
A szigetlakók szavazata azonban sokban hasonlít a nagy közvélemény-kutatók méréseihez. Washingtoni és londoni mérések is azt mutatták, hogy az európaiak elsöprő többségben a demokrata párti szenátort támogatják. A washingtoni Pew intézet júniusi nemzetközi felmérése szerint a britek, a franciák és a németek mintegy 80 százaléka Barack Obamára szavazna. 

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap megbízásából Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Oroszországban elvégzett közvélemény-kutatás szerint a demokrata jelöltségért versengő Barack Obama az öt ország átlagában 52 százalékot kapna. Valószínű republikánus ellenfele, John McCain mindössze 15 százalékkal lenne kénytelen beérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.