A nagy Gatsby díszbemutatóval nyitnak

Megkezdődött a 66. cannes-i filmfesztivál

Baz Luhrmann A nagy Gatsby című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 66. cannes-i filmfesztivál. A mustrát a film főszereplője, Leonardo DiCaprio nyitotta meg.

2013.05.16 04:20MTI

Az amerikai sztár filmbeli partnerével, Amitábh Bácscsán indiai színésszel jelent meg a színpadon abból az alkalomból, hogy a fesztivál díszvendége az idén százéves indiai filmgyártás központja, Bollywood. F. Scott Fitzgerald regénye 3D-s adaptációjának bemutatóját megelőzően az est háziasszonya, Audrey Tatou francia filmszínésznő köszöntötte a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében a filmes szakma több ezer képviselőjét. A közönség hosszú ovációval ünnepelte a zsűrielnök Steven Spielberget, aki büszkén jegyezte meg: egyidős a fesztivállal.

A május 26-ig tartó filmes seregszemle hivatalos szekcióiban 84 filmet mutatnak be, a versenyprogramban húsz alkotás verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért. A rövid megnyitó ünnepséget a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök oldalán nyolcan érkeztek: négy filmszínész, az Oscar-díjas Nicole Kidman és Christoph Waltz, Daniel Auteuil, a franciák nagy kedvence és Vídia Bálán, Bollywood indiai sztárja, valamint négy rendező, a román Cristian Mungiu, a brit Lynne Ramsay, a japán Kavasze Naomi és a kétszeres Oscar-díjas tajvani Ang Lee.

A szélviharos idő és a szakadó eső ellenére több száz rajongó köszöntötte a kordonok mögül A nagy Gatsby stábját, amely a húszas évek zenéjére vonult fel a vörös szőnyegen, Leonardo Di Caprio pedig örömmel osztogatott autogramot, többekkel néhány szót is váltott. A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket láthatott az idei válogatás filmjeiből. Az ünnepségen jelen volt egyebek mellett Julianne Moore, Cindy Crawford, Ludivine Sagnier, Michel Piccoli és Ines de la Fressange. A díszbemutatót követő gálavacsorára 650 vendég hivatalos a Fesztiválpalota mellett felállított hatalmas sátorba, amely a húszas évek kabaréinak világát idézi. A halvacsorát Franciaország egyetlen három Michelin-csillagos női séfje, Anne-Sophie Pic készítette.

Amennyiben az időjárás megengedni, este 11-kor hétperces tűzijátékkal zárul a nyitógála. A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön a francia Francois Ozonnak egy 17 éves lány szexuális kalandjairól szóló Jeune et jolie (Fiatal és csinos) című filmjével és Amat Escalanaténak a mexikói erőszakról szóló Heli című alkotásával veszi kezdetét a verseny.

Magyarországot Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje képviseli, az alkotást a Rendezők kéthete elnevezésű párhuzamos programban május 23-án mutatják be. Taschler Andrea producer a filmfesztivál keretei között megrendezendő Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban vesz részt. Vágvölgyi B. András 1989 című forgatókönyve a varsói székhelyű ScriptEast forgatókönyv-fejlesztő workshop 10 ezer eurós Krzysztof Kieslowski-díjáért van versenyben a 12 jelölt filmterv között. A Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió pedig a magyar pavilonban népszerűsíti a magyar filmipart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.