Filmfesztivál zsűrielnök lesz Cannes-ban

Steven Spielberg játssza az Istent

Steven Spielberg világhírű amerikai filmrendező lesz a 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnöke májusban a szervezők csütörtök kora reggeli bejelentése szerint.

Nézze meg, miért járt Madridban! >>> képgaléria

2013.02.28 10:29MTI

"Nagy megtiszteltetés és óriási kiváltság számomra, hogy egy olyan fesztivál zsűrijében elnökölhetek, amely szüntelenül és lankadatlanul azt bizonyítja, hogy a film világnyelv" - fogalmazott a hollywoodi filmgyártás egyik legbefolyásosabb alakjaként ismert Oscar-díjas rendező a szervezők által ismertetett közleményében.

A 66 éves Steven Spielbergnek a múltban számos filmjét vetítették Cannes-ban, legtöbbször versenyen kívül. Az amerikai művész 1974-ben díjat is nyert a dél-franciaországi fürdőváros fesztiválján: a Sugarlandi hajtóvadászat című drámája révén a legjobb forgatókönyvnek járó díjat vehette át.

"Steven Spielberg filmográfiája folytonos 'ingajárat' álom és valóság között. Munkásságában váltakoznak a szórakoztató és a történelemről vagy épp a rasszizmusról és az emberi létről mély reflexiókat megfogalmazó filmek, amelyek egy békés és nyugodt világra való törekvését tükrözik" - méltatták a szervezők az amerikai alkotót.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Emlékeztettek arra, hogy Spielberg eddig 27 filmet rendezett pályafutása 40 éve alatt, javarészük a filmtörténet részévé vált: a Párbaj című 1971-es alkotásától A cápa és Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmjén át a Bíborszínig, A nap birodalmáig és a Jurrasic Parkig, egészen legutóbbi munkájáig, a Lincoln című történelmi eposzig.

Utóbbi munkáját 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, amelyből Spielbergnek rendezőként kettő is van: 1994-eb a Schindler listájáért, 1998-ban a Ryan közlegény megmentéséért tüntette ki az amerikai filmakadémia.

"Filmjei és elkötelezettsége révén újra és újra bizonyítja, hogy a legnagyobb hollywoodi filmesek között van a helye. Örülünk, hogy fogadhatjuk" - mondta Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti vezetője.

Tavaly Nanni Moretti olasz filmes vezette a zsűrit, amely Michael Haneke Szerelem című alkotásának ítélte oda a legjobb filmnek járó Arany Pálmát. 2011-ben Robert De Niro, 2010-ben Tim Burton, 2009-ben Isabelle Huppert, 2008-ban Sean Penn volt a nemzetközi zsűri elnöke.

A 66. cannes-i filmfesztivált május 15. és 26. között rendezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.