Művészet kategóriában

Michael Haneke az Asztúria Hercege Díj kitüntetettje

Michael Haneke osztrák filmrendező kapja az Asztúria Hercege Díjat művészet kategóriában - jelentette be a spanyol Nobel-díjként emlegetett elismerésről döntő zsűri csütörtökön Oviedóban.

2013.05.09 14:50MTI

A többszörös díjnyertes művész a szavazás utolsó körében Carlos Acosta kubai táncost, koreográfust utasította maga mögé. A jelöltek szűkített listáján szerepelt még Brue Nauman kortárs amerikai művész, Arvo Pärt észt zeneszerző, valamint Marina Abramovic szerb performanszművész.
   
A zsűri méltatta Haneke szerepét a kortárs filmművészetben, kiemelte a művész radikális őszinteségét, amellyel az egyes emberek és a közösségek problémáihoz közelít. Ábrázolásmódja egyedi és személyes, filmjei éles látásmódról és megfigyelőkészségről árulkodnak azokkal az alapvető gondokkal kapcsolatban, amelyek befolyásolják az egyén és a társadalmak életét, legyen szó akár az erőszakról, az elnyomásról vagy a betegségekről - mutatott rá a bizottság.
   
A bejelentés hallatán a müncheni születésű alkotó úgy fogalmazott, megtisztelve érzi magát, amiért kitüntetik ezzel a jelentős díjjal. Úgy vélekedett, a döntés jó üzenet a filmművészetnek. Haneke a hatodik filmes, akit Asztúria Hercege Díjjal tüntetnek ki: korábban Luis García Berlanga, Fernando Fernán Gómez, Vittorio Gassman, Woody Allen és Pedro Almodóvar részesült az elismerésben. Erre utalva azt mondta, dicsőség számára ehhez a társasághoz csatlakozni.
   
Az 1942-ben született Haneke az utóbbi egy évben számos díjat és elismerést kapott Szerelem című filmjéért. Cannes-ban elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát, februárban pedig a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjat is. A rendező korábbi nagy sikerei közé tartozik A fehér szalag, illetve a Rejtély vagy épp A zongoratanárnő. Az osztrák művész színpadon is rendez, legutóbb Mozart Cosi fan tutte című klasszikusát állította színpadra a madridi Teatro Realban, a napokban pedig Brüsszelben. Korábban a Don Giovannit rendezte a párizsi operában.   
   
Haneke a hagyományosan októberben rendezendő gálán veheti át Fülöp spanyol trónörököstől, Asztúria hercegétől a díjat - egy Miró-szobrot - és a mellé járó 50 ezer eurót. Az Asztúria Hercege Díjat nyolc kategóriában ítélik oda, és idén 33. alkalommal osztják ki. Művészet kategóriában korábban olyan neves alkotók vehették át, mint Oscar Niemeyer brazil építész, pályatársa, a brit Norman Foster, Antoni Tápies spanyol festő és szobrász, honfitársa, Miguel Barceló festő, valamint Bob Dylan zenész. Tavaly Rafael Moneo spanyol építészre esett a zsűri választása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.