A film öniróniával teli portré egy fiatal férfiról

Egy elsőfilmes tragikomédiája söpörte be "a német Oscar-díjakat"

Az elsőfilmes Jan Ole Gerster fekete-fehérben forgatott tragikomédiája, az Oh Boy nyerte el a legjelentősebb német filmes elismerés, a 63. Német Filmdíj fődíját és öt másik díját.

2013.04.28 18:00MTI

A fődíj mellett a legjobb férfi főszereplő, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv, a legjobb filmzene és a legjobb férfi epizódszereplő díját is besöprő alkotás öniróniával teli portré egy fiatal férfiról, aki abbahagyja egyetemi tanulmányait, melankolikusan, látszólag céltalanul bolyong Berlin utcáin, miközben keresi helyét a világban.
   
A legjobb férfi mellékszereplő díját Michael Gwisdek nyerte el, aminek érdekessége, hogy a színész saját fiát, az ugyanebben a kategóriában jelölt Robert Gwisdeket győzte le.
   
A legjobb női főszereplőnek járó Arany Lola-szobrocskát Barbara Sukowa vehette át a péntek esti gálán a berlini Friedrichpalastban a Hannah Arendt zsidó származású német filozófusról, politológusról, a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodójáról szóló életrajzi film főszereplőjeként. A Margarethe von Trotta rendezte produkció az Ezüst Lola-díjat nyerte el a legjobb film kategóriájában.
   
A legjobb gyermekfilmnek a Német Filmakadémia tagjai Leo Khasin Kaddis egy barátért című alkotását találták, amely egy palesztin fiú és egy öreg oroszországi zsidó barátságát mutatja be. A világméretű méhpusztulásról szól a dokumentumfilmek kategóriájában győztes More Than Honey, Markus Imhoof műve.
   
A kilenc kategóriában is jelölt favorit, a Felhőatlasz, amely csak részben német gyártmányú, öt díjat nyert, de csak jelentéktelenebb kategóriákban.
   
A 70 éves Werner Herzog rendező életműdíjat kapott.
   
A hárommillió euró összdíjazású Német Filmdíj 1951 óta létezik a filmszakma állami támogatásának legfőbb eszközeként. A díjakat 2004-ig egy politikusokat és papokat is magában foglaló bizottság ítélte oda, ezt azonban 2005-től felváltotta a külön e célra életre hívott Német Filmakadémia.
   
Az amerikai Oscar- vagy a francia César-díjtól eltérően a Német Filmdíj pénzjutalommal is jár, ráadásul ez a legmagasabb összdíjazású német kulturális elismerés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.