Ottlik 100

Felavatták Ottlik Géza mellszobrát Kőszegen

Felavatták Ottlik Géza író, műfordító, az Iskola a határon című regény szerzője mellszobrát csütörtökön Kőszegen. Ezzel véget ért az Ottlik centenáriumi emlékév.

2013.05.09 13:04MTI

A szobrot, Veres Gábor alkotását Halász János kultúráért felelős államtitkár avatta fel, aki kiemelte: régen húzódó adósságot törleszt a magyar kultúrpolitika a szoborállítással.
   
Szavai szerint Ottlik Gáza színes, sokoldalú személyiség volt, aki maradandót alkotott, és a katonai neveltetésből eredő fegyelmezettséggel akkor is megtalálta a számára kijelölt utat, amikor politikai okokból nem írhatott.
   
"Amikor Ottlik Géza nem írhatott, akkor fordított. Az ő tolmácsolásában ismerhettük meg az Öreg halász és a tengert vagy a Copperfield Dávidot. Szenvedélyesen sportolt is, atletizált és vitorlázott, nemzetközileg számon tartott bridzsjátékos volt" - sorolta az államtitkár.
   
Halász János hangsúlyozta: az Iskola a határon című regényben Ottlik Géza a hazaszeretetről, az értékek őrzésének fontosságáról írt, Kőszeg városa pedig az író szellemiségét követve járt el, ápolja és védi nemzetünk örökségét azzal, hogy hozzájárult az emlékév megszervezéséhez és szobrot állított a szerzőnek.
   
Huber László, Kőszeg polgármestere az avatóünnepségen felidézte, hogy az emlékév során sétányt neveztek el Ottlik Gézáról, a város posztumusz díszpolgáráról és egy helyi könyvesbolt is felvette a nevét.
   
Kőszeg erősen kötődik az író emlékéhez, bár legismertebb regényében Ottlik egyetlen egyszer sem írta le a város nevét. Ám az író 1923-1926 között a kőszegi Hunyadi Mátyás Magyar Királyi Katonai Alreál Iskola növendéke volt és az ott eltöltött évek alatt szerzett benyomásai, emlékei alapján írta meg a regényt, amelynek leírásaiból ráismerhetünk jellegzetes kőszegi helyszínekre.
   
A polgármester elmondta: a Jurisics téren, azon a helyen, ahol Ottlik Géza mellszobra áll, egy szoborparkot kívánnak létrehozni, ennek első darabja a most felavatott műalkotás.
   
Az avatóünnepség résztvevői közül többen az egykori katonai alreál iskola kertjében fát ültettek, majd emlékkonferencia kezdődött a mostani nevén Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) dísztermében.

Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.