I.e. II. vagy III. századi

Kőből faragott kelta fejet kapált ki a gazda

Az eddig ismert egyetlen szerbiai kelta kőfejet kapálta ki udvarán egy gazda Pozarevacon, a lelet az időszámítás előtti II. vagy III. századból való.

2013.05.06 19:40MTI

Dragan Jacanovic, a pozarevaci nemzeti múzeum régésze szerint a kőfej igazi archeológiai lelet és az egyetlen kelta fej, amelyet a mai Szerbia területén találtak - idézte a régészt a Blic című belgrádi napilap online kiadása. A Duna és a Morava folyó között fekvő kelet-szerbiai város múzeumának szakértője úgy vélte, hogy a fejet bizonyára ott helyben készíthették, és az összes kelta stílusjegyet magán viseli.
 
"A kőfejen dülledt szemek ülnek és háromszög formájú az arc plasztikus szájjal. Meg kell jegyezni, hogy rossz minőségű kőből készítették, mert még ilyen töredezetten is látszik, hogy kelta előkelőségről, feltételezhetően egy kelta istenségről van szó" - fejtette ki a régész. 

A belgrádi nemzeti múzeum szakértői meglátva a kelta fejet csak annyit mondtak: "Fenomenális". Pozarevacról a leletet szakmai vizsgálatra Franciaországba és Szlovákiába viszik. A Blic azt is megírta, hogy Szerbia saját kelta leleteiből anyagot küldött tavaly reprezentatív kiállításra Milánóba, a pozarevaci kőfejet azonban csak jövőre helyezik a tárlat anyagába.
 
Kelet-Szerbiának ez a része igen gazdag a legmagasabb kategóriába tartozó régészeti leletekben, köztük trák, dák és kelta tárgyakban. Pozarevactól nem messze van Kostolac, a város közelében található Viminacium, amely az ókorban a római birodalom keleti városa és katonai táborhelye volt a Duna mentén, ma archeológiai park.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.