Kelták az űrből

NASA-szoftverrel fedeztek fel egy korai kelta kalendáriumot

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA különleges szoftverének segítségével hatalmas korai kelta kalendáriumot fedeztek fel egy fejedelmi sírban a Fekete-erdőben - mintegy negyven évvel a tulajdonképpeni ásatást követően.

2011.06.18 12:33MTI

A Mainzban lévő Római-germán Központi Múzeum (RGMZI) szerint a baden-württembergi Villingen-Schwenningentől délre fekvő sírdomb a világ legrégebbi kelta holdciklusépítménye, igazi szenzáció a régészek számára.

"A központi fejedelmi sír körüli sírok elrendezése az északi égbolt csillagképeinek felel meg. Most először kaptunk átfogó képet a kelták Hold-kultúrájáról" - mondta el Allard Mees, az RGMZI munkatársa.


A magdalenenbergi "fekete-erdei Stonehenge-et" már 1970 és 1973 között felfedezték.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egy különleges szoftverének köszönhetően pedig felismerték a korábban megtalált létesítmény új jelentését is.

A száz méter széles sírdombon a központi fejedelmi sír körüli sírok a Stonehenge-dzsel ellentétben nem a Napciklusnak, hanem az északi csillagképeknek megfelelően helyezkednek el. A szoftver segítségével a szakértők kiszámították a csillagok kelta kori állását a télitől a nyári napfordulóig.

"Végre az is napvilágra került, amit egyébként homály fedett volna" - mondta el Mees, aki a létesítmény megépítését Kr. e. 618 nyarára datálja. A kelták a történelem előtti idők első, európai dimenziójú népcsoportjai, akik a Fekete-erdőben és a mai Hessen területén is otthonra leltek. Kultúrájuk emlékét a saját írásos források hiánya miatt csak régészeti leletek őrzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.