A magyarországi áldozatok emléknapja

Holokauszt-emléknap - Országszerte megemlékezéseket tartanak kedden

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban és a Duna-parti holokauszt-emlékműnél, valamint többek között Hódmezővásárhelyen és Pécsett is tartanak megemlékezéseket.

2013.04.15 19:03MTI

Az emléknapon Budapesten reggel 9-kor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Pokorni Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselővel elhelyezi az emlékezés köveit, és mécsest gyújt az id. 

Antall József rakpart Zoltán utca és Steindl Imre utca közötti szakaszán lévő Cipők a Duna-parton emlékműnél, majd sajtónyilatkozatot tesz. A fővárosi Holokauszt Emlékközpontban hagyományosan egész nap díjmentesen látogathatók az időszaki és állandó kiállítások, és lehetőség lesz gyertyát gyújtani, illetve kavicsokat elhelyezni az áldozatok tiszteletére. 

Emellett névbejelentő és emlékmentő szolgálat várja azokat, akik személyes információkkal és kordokumentumokkal érkeznek, hogy áldozattá vált hozzátartozóik neve felkerülhessen az Áldozatok emlékfalára. Délután öt órakor a Páva utcai emlékközpont zsinagógájában átadják az idei Simon Wiesenthal-díjakat, az elismeréssel azokat díjazzák, akik önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. 

Balatoni Mónika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár megnyitja az Emlék-Képek - Feledhetetlen 20. századi élettörténetek című időszaki fotókiállítást. A tárlat célja emléket állítani a magyar kultúra olyan kimagasló alakjainak, akiknek sorsát megpecsételte a holokauszt tragédiája, így a kiállításon megtekinthető Robert Capa néhány eredeti fényképe is. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán délután négy órától bemutatják az intézmény holokausztoktatási gyakorlatait és szakmai programjait. A rendezvényt Mezey Barna rektor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke nyitja meg. Szintén négy órától a Terror Háza Múzeumban a holokauszt idején embereket mentő Éliás József református lelkészre emlékeznek. 

Beszédet mond Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója, Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere (Fidesz-KDNP), Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint Éliás Sára. Az Erzsébetligeti Színház Corvin Galériájában este hat órától megtekinthető A humánum lovagja című Raoul Wallenberg-emlékkiállítás. 

A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából a dokumentumszínházi előadásairól ismert független teátrum, a PanoDráma a Nemzeti Színházzal együttműködésben a nagyszínpadon mutatja be este hétkor Peter Weiss A vizsgálat című darabját. A frankfurti auschwitzi per jegyzőkönyvéből készült dokumentumdrámát egyszeri alkalommal, felolvasószínházi formában adják elő a két színház művészei.

Az emléknap fővárosi záróeseményeként a Cipők a Duna-parton emlékműnél este hét órától emlékeznek az áldozatokra néma főhajtással, mécsesgyújtással és kövek elhelyezésével. Hódmezővásárhelyen szintén több helyszínen tartanak megemlékezéseket az áldozatok tiszteletére. 

Délelőtt tíz órától a Bethlen Gábor Református Gimnázium aulájában tartanak emlékműsort, amelyen beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tóthné Kecskeméti Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hódmezővásárhelyi tankerületi igazgatója. 

A Csongrád megyei városban 11 órától a Holokauszt Múzeumban rendhagyó történelemórákat tartanak Szőnyi Andreának, a USC Shoah Foundation nemzetközi oktatási főtanácsadójának, Vanderstein Péterné Zsuzsának, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség tagjának és Steven Katznak, az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA; Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) elnöki tanácsadójának előadásában. 

Az önkormányzat és az Emlékpont A kegyelet forrása címmel rendez megemlékezést délben a zsinagógában Mario Silvának, az IHRA elnökének és Erdélyi Miklósnak, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnökének részvételével. Az Emlékpont konferenciatermében délután két órától Embermentés a vészkorszak idején címmel konferenciát tartanak, amelyet Blazovich Péter, az intézmény vezetője nyit meg. 

Szegeden délután két órakor a Demokratikus Koalíció emlékfát ültet a holokauszt emléknapja alkalmából; beszédet mond Niedermüller Péter, a párt alelnöke és Salamon István, a Szegedi Zsidó Hitközség alelnöke. Pécsen a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium és Kollégiumának dísztermében 15 órától tartandó megemlékezésen Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere mond beszédet.
 
Imát mond Gál Károly atya, Szenczy Sándor baptista lelkipásztor és Schönberger András pécsi főrabbi. Ezután séta indul az emlékezés helyszíneire, ahol koszorút helyeznek el. Ezt 17 órától a holokauszt témáját feldolgozó kiállítás megnyitója követi a Zsolnay-negyedben.

Szerencsen reggel 8-kor, Sopronban délelőtt 11 órakor emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól, a városok alpolgármestereinek részvételével. Kiskőrösön délután fél kettőkor a városi zsinagógában tartanak holokausztmegemlékezést Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével. 

Balatonfüreden este hat órakor tartják az önkormányzati megemlékezést. 2000. január 18-án, a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter javasolta, hogy a középiskolákban minden évben ezen a napon emlékezzenek meg a holokauszt áldozatairól, annak emlékére, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.