Holokauszt emléknap

Új zsinagóga alapkövét tették le vasárnap Csepelen

Új zsinagóga alapkövét helyezték el Csepelen vasárnap, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

2013.01.27 21:30MTI

Budapesten az utóbbi 80 évben nem épült zsinagóga, az új építményhez a csepeli önkormányzat ingyen adott egy üres telket - tájékoztatta a városrész polgármesteri hivatala az MTI-t.

Az alapkőletételen részt vett többek között Ilan Mor izraeli nagykövet, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Hende Csaba, honvédelmi miniszter, Fónagy János államtitkár, zsidó vallási vezetők, valamint Németh Szilárd, Csepel polgármestere.

Kerényi András, a Budapesti Zsidó Hitközség Dél-pesti körzetének világi vezetője elmondta, hogy a körzethez tartozik Csepel, Pesterzsébet és Soroksár zsidósága. Jelenleg Erzsébeten található az imaházuk, ahová más településekről - Dunaharasztitól Óbudáig - érkeznek híveik. Az erzsébeti önkormányzat által nyújtott régi üzlethelyiségben kialakított imaterem azonban már szűkös, mert egy-egy nagy ünnepen 100-150 hívő is érkezik Erzsébetre.

Terveik szerint a 120 személy befogadására alkalmas új zsinagóga a körzet vallási és kulturális központja lesz. Az épületben kulturális eseményeket rendeznek majd, és lehetőséget teremtenek a zsidóság alaposabb megismerésére. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a vallási, vallástörténeti, etikai, nyelvoktatási programokra. A zsinagóga építését - a hitközség saját forrásából - várhatóan idén júliusban kezdik el - mondta Kerényi András.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az építkezés költségeinek döntő részét magánszemélyi hagyatékból, a Budapesti Zsidó Hitközség anyagi támogatásából, gyűjtésből, valamint kibocsátandó téglajegyekből finanszírozzák.

Az építők tervei szerint a zsinagógát 2014 nyarán-őszén adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.