Nyerésre

Csaknem 200 jelöltje van a 2013-as irodalmi Nobel-díjnak

Összesen 198 jelöltje van a 2013-as irodalmi Nobel-díjnak a Svéd Akadémia tájékoztatása szerint, amelyből kiderült, hogy közülük 48 írót még egyszer sem terjesztettek fel az elismerésre.

2013.02.28 07:30MTI

A jelöltek száma alatta marad a tavalyinak, amikor 210 írót és költőt terjesztettek fel. Közülük végül Mo Jent választotta a svéd királyi akadémiához tartozó Svéd Akadémia, amely szerint a kínai író egy olyan világot teremtett fantázia és valóság, a történelmi és társadalmi síkok keverékéből, amely komplexitásában Márquez és Faulkner munkáira emlékeztet.

Terebélyesedett azoknak az afrikai egyetemeknek a köre, amelyeket a Svéd Akadémia felkért, hogy tegyenek javaslatot a 2013-as irodalmi Nobel-díjas személyére - mondta el a testület titkára, Peter Englund szerdán. Emlékeztetett, tavaly az amerikai intézmények száma nőtt.

Az akadémia Nobel-bizottsága minden év szeptemberében 600-700 levelet küld ki személyeknek vagy intézményeknek, hogy tegyenek javaslatot. Köztük vannak a Svéd Akadémia tagjai, más hasonló testületek, irodalom és nyelvész professzorok, korábbi díjazottak, valamint írószövetségek elnökei.

A bizottságnak most két hónapja van arra, hogy szűkítse a 195 fős listát, amely több lépésben végül ötfős lesz. Közülük választanak az akadémia tagjai. A díjazott kilétét hagyományosan október elején hirdetik ki Stockholmban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.