1848-49.

Emlékkiállítás a szabadságharc relikviáiból

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közelgő évfordulójához kapcsolódva korabeli fegyverekből és egyenruhákból, a nevezetes csatákat és a kor jeles személyiségeit ábrázoló litográfiákból nyílik emlékkiállítás szombaton Mosonmagyaróváron, a Hansági Múzeumban.

2013.02.27 07:54MTI

A tárlat alapját Fekete György és Máday Norbert magángyűjteménye képezi - mondta el Székely Zoltán igazgató az MTI-nek. A "Forgatom fegyverem vitézek módjára…" című kiállítás bepillantást nyújt a szabadságharc hadtörténetébe, az érdeklődők elé tárja a honvéd és a császári-királyi seregek fegyverzetét, egyenruháját.
 
A képi ábrázolások révén pedig megelevenednek a nagy csaták és az események fontos személyiségei. A bemutató változatosságát jelzi, hogy a reformkor empire ízlésű díszszablyája is helyet kap a hadseregben rendszeresített szabvány fegyverek, a bécsi légiósok pallosa vagy az osztrák nehézlovasok mellvasa mellett. 

A viseleti darabok közül külön említést érdemelnek a nemzetőr és a huszártiszti öltözékek, valamint utóbbiak kiegészítője, a jellegzetes huszártarsoly. Ezek különleges darabok, ma már ritkaságszámba mennek, mert anyaguk az idő múlásának nehezen áll ellen - mondta a múzeum vezetője. 

Székely Zoltán a képzőművészeti anyaggal összefüggésben szólt arról, hogy a litográfiák 1848 kultuszának alakulásáról is képet adnak. Petőfi Sándor vendégfogadóbeli megörökítése, illetve az a kép, amely a költőt a harctéren ábrázolja, már az önkényuralom után készült, s 1848 kultuszának formálódását jelzi - mutatott rá. 

A magángyűjtemények relikviái mellett helyi vonatkozású anyagok is láthatóak lesznek a Hansági Múzeum kollekciójából a május 5-ig nyitva tartó kiállításon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.