Cinema Total

Elkezdődött a Berlinale magyar kísérőrendezvénye

Elkezdődött szombaton a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) magyar kísérőrendezvénye, a Cinema Total; a filmszakmai programsorozatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB), a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben.

2013.02.09 22:30MTI

A CHB hatodik éve rendezi meg a Cinema Totalt, amelynek célja, hogy minél nagyobb figyelem irányuljon Közép-Európa filmművészetére a Berlinale idején. Navracsics Tibor megnyitó beszédében kiemelte: Közép-Európát a régió országai közötti politikai, gazdasági különbségek ellenére áthatja az összetartozás érzése és a szolidaritás, Berlin pedig átvette Bécs szerepét, és a közép-európai önazonosság és kulturális örökség bemutatásának egyik legfontosabb színtere lett.
   
A Cinema Total 6 - Europa Endlos (Európa végtelen) című négynapos rendezvényről a házigazda, Can Togay János, a CHB igazgatója elmondta, hogy ezúttal tágul a horizont. Nemcsak a térségi, hanem mindenekelőtt az orosz film helyzetét vizsgálják, mert az európai filmesek szeretnének "benézni az orosz filmgyártás kulisszái mögé", és élénken érdeklődnek a koprodukciós lehetőségek iránt. Hozzátette: az idei Cinema Total ennek az érdeklődésnek nyit teret egy filmpolitikai kerekasztal-beszélgetéssel, amelyen az orosz filmgyártás átalakulását vizsgálják többek között Alexander Rodnyanszkij, a Felhőatlasz című tavaly bemutatott sikerfilm egyik társproducerének részvételével.
   
Vlagyimir Grinyin, Oroszország berlini nagykövete a megnyitón elmondott beszédében kiemelte: az orosz filmipar nyitott az együttműködésre, és régen túljutott már a rendszerváltáskor kialakult válságon.
   
Az idei Cinema Total további kiemelt eseménye a CHB szervezésében tavaly létrejött Nemzetközi Roma Filmbizottság (IRFC - International Roma Film Commission) tanácskozása, amelyen egy júniusra tervezett berlini filmfesztivál előkészítését kezdik meg.
   
A szombati megnyitó zenei kíséretét a Budapest Bár adta, az est házigazdája Marozsán Erika színésznő volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.