Michael Winner

Elhunyt a Bosszúvágy-filmek első embere

Elhunyt Michael Winner brit rendező, a Charles Bronson főszereplésével forgatott Bosszúvágy-sorozat alkotója. Hetvenhét éves volt.

2013.01.21 23:47MTI

Winner hétfőn halt meg londoni otthonában, beteg volt - tájékoztatta a sajtót felesége. Pályafutása során hozzávetőleg harminc filmet forgatott, ezek közül a Bosszúvágy című széria - a Bosszúvágy, a Bosszúvágy 2 és a Bosszúvágy - A terror utcája - vált a legismertebbé. Mindhárom rész főszereplője Charles Bronson volt, aki a rendező két korábbi filmjében, a Mestergyilkosban és a Chato földjében is főszerepet játszott.

Michael Winner 1935-ben született a brit fővárosban. Pályafutása során Hollywood legnagyobbjaival dolgozott együtt, rendezte többek közt Marlon Brandót, Burt Lancestert vagy épp Faye Dunawayt. Lancester és Alain Delon volt a Skorpió című filmjének két főszereplője, előbbi A törvény nevében című munkájában is ott volt. Robert Mitchum A nagy álomban állt a kamerái elé. Tűzharc című krimijének stáblistáját Sophia Loren és James Coburn vezette, Faye Dunaway pedig A gonosz lady című kalandfilmjének volt a főszereplője. Brando az Éjszakai jövevény című alkotásában szerepelt.

Winner akciófilmekre és thrillerekre szakosodott, a munkáját ért bírálatokat sosem vette túl komolyan. "Ha művészetet akarnak, ne vacakoljanak a filmmel. Vegyenek egy Picassót" - mondta.

A rendezés mellett a gasztronómiáért is odavolt: sikeres, bár igen szigorú éttermi kritikus lett belőle, Winner's Dinners című rovata a Sunday Times hasábjain jelent meg. Vitriolos tolla miatt néhány étteremből kitiltották, a legnagyobb dicséret az volt tőle, ha egy ételre azt írta, "kiemelkedő".

Pályája vége felé biztosítási reklámokat forgatott, az általa ezekben a klipekben híressé tett mondatot (Calm down, dear! - Nyugodj meg, édes!) még David Cameron hivatalban lévő brit kormányfő is elsütötte egyszer a törvényhozás alsóházában egy képviselőnőhöz szólva, amivel nagy felháborodást váltott ki.

Egészségi problémái 2007-ben kezdődtek, amikor romlott osztrigát evett és baktériumfertőzést kapott. Utolsó cikkét decemberben írta, elköszönni azonban nem volt hajlandó az olvasóktól. "Ki tudja, karácsony után talán visszatérek. Sinatra is hányszor megcsinálta!" - írta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.