60 alkotás

Gyulai Líviusz grafikusművész életmű-kiállítása

Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész életművéből mintegy 60 alkotást állítanak ki péntektől a Budafok-Tétényi Művelődési Központban.

2012.11.08 20:29MTI

Mint a alkotó az MTI-nek elmondta: erre a tárlatra az egész életművéből válogatott, a kiállításon így láthatók régi és friss munkái. Bemutat néhányat egyedi tollrajzaiból, például a Bajnok címűt, amelyen egy velocipédes figura látható, illetve a Diabolót, amelyen egy bekötött szemű nő áll egy ördöggel. A kiállításba bekerült a több száz könyvillusztrációjából több darab. 

A Szamártestamentum című kötetet - amely középkori pajzán történetek gyűjteménye - színes linómetszetekkel illusztrálta. Egon Erwin Kisch (1885-1948) cseh író, újságíró, a "száguldó riporter" novelláskötetéből kiemelkedik az újságírónak az a tényfeltáró riportja, amelyben leleplezi, hogy Alfred Redl ezredes az oroszok javára kémkedik. A történetből készítette Szabó István a Redl ezredes című filmjét. 

A kötetben Gyulai Líviusznak több rajza szerepel a régi Prágáról, Kisch családi házáról, a Medve-házról, amely az óváros központjában található a híres zenélő óra, az Orloj mellett. A grafikusművész animációs filmterveket is bemutat, a 6-7 perces rövidfilmeket a megnyitó után levetítik, de a kiállítás ideje alatt folyamatosan láthatók lesznek, köztük Az én kis városom és a Szuvenír. Most készülő legújabb filmjéből, az Egy komisz kölyök naplójából is kiállít két képet. A film alapjául szolgáló történet a férje nevén író amerikai költő, gyermekkönyvíró Victor Fallertől származik a 19. századból. 

Gyulai Líviusz leporolta a történetet, előtűnnek benne a fiatal Amerika jellegzetes figurái, az indiánok és a cowboyok, sőt még magyar szál is található benne. Az életműkiállítást azért Budafok-Tétényben rendezik, mert Gyulai szülővárosa, az erdélyi Barót Budafokkal testvérvárosi kapcsolatokat ápol. Tárlata a művelődési központban november 19-ig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.