Babócáékkal

Bartos Erika bábkönyvének eredeti bábjaiból nyílik kiállítás Pécsen

Bartos Erika Bogyó és Babóca bábkönyvének eredeti bábjait és díszleteit mutatja be az a kiállítás, amely november 10-én nyílik a pécsi Tudásközpontban.

2012.11.03 09:59MTI

A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Körbirodalom Gyermekkönyvtárban berendezett tárlaton a népszerű meseíró-rajzoló nyáron megjelent kötetének cselekménye vitrinekben látható jeleneteken, tablókon, patchwork (foltvarrásos) képeken és egy hatalmas léghajón keresztül elevenedik meg a látogatók számára. Ugyanott kerül sor a gyerekeknek Pécsről szóló Hoppla meséi című könyv bővített kiadásának, továbbá az ahhoz készült illusztrációknak a bemutatójára is.

A december végéig látható kiállítást, amelynek a bábkönyvhöz kapcsolódó anyagát korábban Budapesten és Esztergomban is megcsodálhatta a közönség, a tervek szerint az író nyitja meg.

Bartos Erika egy évtizede kezdte el írni és rajzolni a Bogyó és Babóca sorozatot. Az elsősorban óvodásokhoz szóló történeteket egyszerű, kontúros figurákkal és tiszta színekkel illusztrálta. A mesék egy részét már a kezdetektől fogva bábműsor formájában is előadta a kicsiknek, ehhez ő maga készített bábokat, díszleteket. A bábkönyv ötlete már ekkor megfogalmazódott benne, de a kötet csak az idei Ünnepi Könyvhétre készült el.

A "háromdimenziós" könyv Babóca, a katicalány nyuszijának elvesztéséről és kereséséről szól. Ehhez az eredeti díszleteket és bábokat Bartos Erika egyebek között textilből, papírból, fából és gyurmából saját kezűleg másfél év alatt készítette el. A legkisebb figurák 3-4 centiméter nagyságúak, a legnagyobbak pedig akkorák, mint a kesztyűbábok, nagyjából 25 centisek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.