Szovjet csapatok bevonulása

November 4.: megemlékezéseket tartanak a nemzeti emléknapon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek országszerte november 4-én, a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulóján.

2012.11.03 12:14MTI

A központi megemlékezések sora vasárnap reggel 8 órakor kezdődik a budapesti Terror Háza Múzeumnál, ahol az áldozatok falánál egész nap el lehet helyezni az emlékezés mécseseit és virágait.

Az emlékezőket az Új köztemető 301-es parcellájához is várják, valamint a Fiumei úti sírkert 21-es parcellájához, az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékművéhez, ahol 15 órától koszorúzást tart a 21-es Parcella Emlékmű Alapítvány, az 56-os Kegyeleti Bizottság és az Erdély Művészetéért Alapítvány.

A XVIII. kerületben, a Hargita téren 56-os emlékművet avatnak délután, beszédet mond Ughy Attila (Fidesz-KDNP) polgármester és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Az alkotáson mintegy 2500 áldozat neve szerepel kőbe vésve, azoké, akik életüket adták a szabadságért.

A budapesti Kossuth Lajos téren 18 órakor őrlángra állítják a Forradalom Lángját, majd 19 órakor emlékkoncert zárja a nemzeti gyásznap programját a Szent István-bazilikában, ahol a MÁV Szimfonikusok előadásában Beethoven Eroica című szimfóniája hangzik el.

A nemzeti emléknapon, Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának megemlékezésén, a Kiscelli kastély főbejáratánál Varga Mihály tárca nélküli miniszter mond beszédet.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a XXIII. kerületben megkoszorúzza az 1956-os juta-dombi emlékművet. Hódmezővásárhelyen Wittner Mária 56-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője mond beszédet.

A Szerb Köztársaság budapesti nagykövetsége és a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete közösen emlékezik meg arról, hogy 56 évvel ezelőtt az akkori Jugoszlávia Nagy Imrének és a mellette kitartó politikusoknak, valamint családjaiknak menedéket adott.

Az áldozatok emlékére vasárnap szentmisét mutatnak be a budavári Mátyás-templomban.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.