Kutatók éjszakája

Vulkáni hamu és sötét varázslatok a városligeti Műjégpályán

Előadás az ókori varázslatokról, vulkáni hamu és kiállítások is várják az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakáján a városligeti Műjégpályán Budapesten.

2012.09.24 17:46MTI

A Balaton-part építéstörténetét bemutató képes kiállítás mellett a Rajzolj kutatót! című pályázatra beérkezett válogatott művekből látható tárlat. A közönség az előadásokban hallhat a Szőlőőr (SmartVineyard) koncepcióról, az egyszerű műszaki számítások minimálalgoritmusairól és a tökéletes kézmosásról. Miért halnak meg olyan sokan Magyarországon tüdőrákban? címmel Tompa Anna, Van-e korhatár a szerelemben és a szexben? címmel pedig Forrai Judit, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet munkatársa tart előadást. Németh György az antik mágia forrásairól és a legújabb ásatások során előkerült leletekről, Réger Mihály a jövő anyagáról beszél a hallgatóságnak - olvasható a kutatokejszakaja.hu oldalon.

A Semmelweis Egyetem idén a prevención alapuló interaktív programmal készül: a résztvevők labirintusban kalandozva tapasztalhatják meg, miként hatnak a mindennapi döntések egészségükre. A labirintus állomásain az érdeklődők felmérhetik saját egészségügyi kockázatukat a szív- és érrendszer, a dohányzás és a dohányzással összefüggő megbetegedések, a szexualitás, az alvás és alvás alatti elváltozások, a kéz- és fogmosási szokások, önismeret és stresszkezelés témákban.

A kisebbeket a régészeti előadáshoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások szórakoztatják: spaknik, ecsetek és egyéb régészeti eszközök segítségével áshatnak, megismerkedhetnek az anyagfajtánkénti csoportosítással és a restaurálás folyamatával.

A programok között szerepel kerekasztal-beszélgetés a hazai csecsemőkutatásról, előadás a személyre szabott terápiáról és "tüdőszabászatról", míg Aczél Petra műhelyfoglalkozása a médiakutatásról és a médiakutatókról ad tartalmas képet. A tudományos börzén egészségfejlesztési stand, karrier- és életmód-tanácsadás, mókás fizikai játékok és növénykórtan labor, a vulkánstandnál nagy vulkánkitörések kőzetei és vulkáni hamu várja az érdeklődőket

Mivel a Polarisba tervezett programok technikai okok (halaszthatatlan felújítási munkák) miatt elmaradnak, a Polaris munkatársaival a rendezvény központi helyszínén, a városligeti Műjégpályán találkozhatnak a látogatók.

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.