Beindultak

Kitört az indonéz Soputan vulkán

Kitört kedden Indonézia egyik legaktívabb vulkánja, a Sulawesi (Celebesz) szigeten emelkedő Soputan vulkán, és mintegy másfél kilométer magas hamufelhőt és füstöt lövell ki magából. A vulkánkitörés lakott területet nem fenyeget.

2012.09.18 17:26MTI

Tavaly júliusban már megfigyelték a tűzhányó tevékenységének élénkülését. A természeti jelenség akkor sem fenyegetett lakott területet és áldozatokat sem követelt. Kristiano (csak egy nevet használ) indonéz vulkanológus elmondta, hogy nem tervezik a lakosság kitelepítését, mivel a legközelebbi falvak is a veszélyes övezeten kívül találhatóak.

Az indonéz szigetvilág egy szeizmikus törésvonal fölött terül el, emiatt a Föld legaktívabb vulkanikus területe. A délkelet-ázsiai országban mintegy 130 aktív tűzhányó magasodik, egyedül Jáva szigetén 21 vulkán található. Múlt héten a Ternate szigetén magasodó Gamalama tűzhányó mutatott vulkanikus aktivitást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.