"Házaló"

Építészeti kiállítás nyílik Győrben

Házaló címmel nyílt építészettörténeti kiállítás kedden a győri Városi Művészeti Múzeumban.

2012.09.04 23:29MTI

A tárlat célja, hogy a nagyközönség is betekintést nyerhessen abba, mi történik ma - és mi történt évszázadokkal ezelőtt - egy épület megálmodásától átadásáig. A Gyermekmúzeum Esterházy-palotában megtekinthető tárlata, valamint a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások egyaránt várják a gyermekeket és a felnőtteket - főként azokat, akiket érdekel Győr építészeti múltja.
 
A különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokkal megtámogatott tárlat látogatói a belépés után néhány évszázados ideáltervekkel ismerkedhetnek meg, majd a következő fázis, azaz a kiszemelt helyszín adottságaihoz alakított változat kerül a szemük elé. Ezután betekintést nyerhetnek az adakozóknak szánt donációs kép titkaiba éppúgy, mint abba, hogyan készültek egykoron (még rajzolva vagy már nyomtatva) a madártávlati és a városképek - magyarázta az MTI-nek Grászli Bernadett múzeumigazgató.
 
Nem sokkal később már a XIX. századi Győr "tervezési valóságába" toppan az érdeklődő, aki közben megcsodálhatja, hogyan zajlott ez a munka akkor, amikor - számítógép nem lévén - minden egyes részletet kézzel kellett megrajzolnia a mérnöknek. A győri levéltár tervtárából kikölcsönzött anyagokból az is megtudható, hogyan nézne ma ki a kisalföldi megyeszékhely városházája, ha nem Hübner Jenő terveit érdemesíti megvalósításra a zsűri annak idején. 

Bemutatnak ugyanis három pályamunkát is; ezek egyikét egy "Baross Gábor" jeligéjű (ma már ismeretlen kilétű) induló nyújtotta be, míg kettőt Alpár Ignác jegyzett. A felhozatalban szerepelt barokkos épület éppúgy, mint a Duna-partra megálmodott velencei palota. Pár lépéssel odébb a Hübner-féle neobarokk épület homlokzati, földszinti és első emeleti tervei láthatók, odébb a gazdasági központnak (is) számító Győr ipari műemlékeinek titkai tárulnak fel.

El lehet időzni az egykori ágyúgyár és a vasútállomás egy-egy épületének XIX. század végi tervei előtt, de azt is megtudhatják a látogatók, hogy milyen elgondolások mentén lendítették volna fel a helyi sportéletet. Itt látható például az építészként és olimpikonként egyaránt sikeres Hajós Alfréd által tervezett uszoda egy terve éppúgy, mint a korcsolyapálya vázlata - akárcsak az a levelezés, amelyet uszodaügyben az országos szakszövetség elnöke Győr polgármesterével folytatott. A kiállított anyagot Győr Város Levéltára, a Soproni Múzeum és egy kismartoni magángyűjtemény kölcsönözte a tárlatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.