Negyedik útikönyvét írta meg a híradós
Megjelent Pálffy István Szlovákia kötete
Már-már hagyomány, hogy kora nyáron új útikönyvvel jelentkezik Pálffy István. Az MTV műsorvezetője, akit a nézők tavaly a legnépszerűbb hazai híradósnak választottak, idén a Felvidéket járta be. Az ott gyűjtött új ismereteket Szlovákia konyha-kultúra-kalauz című könyvében írta meg.
2008.05.16 18:30ma.hu
Már-már hagyomány, hogy kora nyáron új útikönyvvel jelentkezik Pálffy István. Az MTV műsorvezetője, akit a nézők tavaly a legnépszerűbb hazai Híradósnak választottak, idén a Felvidéket járta be.
Az ott gyűjtött új ismereteket Szlovákia konyha-kultúra-kalauz című könyvében írta meg. Pálffy István nem először ragad tollat, Horvátország, Erdély és Csehország konyha-kultúra-kalauzai után idén májusban Szlovákia című könyve jelenik meg.
A kötet alapját, ahogy korábban is, azok a tapasztalatok adják, amelyeket utazásai során gyűjtött a szerző, aki a hathetes út alatt több mint 200 oldal jegyzetet írt és 2000 fényképet készített.
Mindezt, pontos történelmi és gasztronómiai ismeretekkel kiegészítve, saját készítésű fényképeivel illusztrálva szedte kötetbe.

A konyha-kultúra-kalauz sorozatot az író egyedi látásmódja egyébként hamar népszerűvé tette.
Pálffy szakít a beidegződött magyarság klisével, a kultúrák párbeszédére helyezi a hangsúlyt, egy olyan viszonyra, amelyre lehet és kell építeni a népek együttélésében.
"A szlovák konyha közös kincsünk ebben a földrajzi és kulturális térségben. Ha a tehetősebb csehek trinitáriusa a hús, krumpli, káposzta hármasa, akkor a szlovákoké hasonló szentháromság, azzal, hogy a hús helyébe a sajt lép. A szegényebb szlovák nemzetiség ételei is a mi közös közép-európai konyhánkat gazdagítják. A magyarok között is ismert és kedvelt ételük a brindzás sztrapacska. Nem más, mint krumplis galuska, mondhatnám gnocchi, juhtúróval. Ha pedig még egy kis pirított szalonna is kerül a tetejére, akkor helyre áll a világ hármas egysége" - áll Pálffy könyvének fülszövegében, amelyből szintén kitűnik a szerző szellemes stílusa, ahogy az is, milyen élvezetes formában ismerteti meg Szlovákia kulináris és kulturális nevezetességeivel az olvasót.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
- 14:59 Az Egyesült Államok törölte Romániát a vízummentességi programból
- 12:58 Több száz fiatal csapott össze egy hollandiai üdülőhelyen
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06