Magyar Nemzeti Galéria

Nem Ferenczy festette a Parkban című képet

A Nemzeti Galéria Ferenczy-kiállításának kurátorai szerint nem Ferenczy Károly alkotása a Parkban című festmény, amelyet szombati művészeti aukcióján a Belvedere Galéria a nagybányai iskola vezető alakjának műveként bocsát árverésre.

2012.05.30 14:07MTI

A Magyar Nemzeti Galéria által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben Boros Judit és Plesznivy Edit, az MNG jelenleg is látogatható Ferenczy életmű-kiállításának kurátorai, valamint Pálinkás Réka, a tárlathoz kiadott Ferenczy oeuvre-katalógus összeállítója emlékeztettek arra, hogy a kiállítás előkészítésekor, a magántulajdonban lévő Ferenczy-művek felkutatása, felmérése során lehetőségük volt megtekinteni, megvizsgálni és lefotózni a Belvedere Galériában árverésre kerülő, Parkban című képet is.

"A Parkrészlet padokkal című Ferenczy-festményről jó minőségű fekete-fehér archív felvétel áll rendelkezésünkre, és ennek alapján módunkban állt összevetni azt a már 1975-ben a BÁV-ban is felbukkant állítólagos variációval. Alapos vizsgálatunk során milliméterről milliméterre haladva vettük górcső alá a két kép ecsetkezelését, festésmódját, és az összevetés során restaurátor szakértő bevonásával alakítottuk ki állásfoglalásunkat" - közölték a művészettörténészek, hozzátéve: a vizsgálatok eredményeképpen csak a napjainkban is lappangó, Parkrészlet padokkal című festményt fogadták el Ferenczy Károly autentikus művének.

Mint hangsúlyozták, a szombaton árverésre kerülő művet nem választották be a gyűjteményes tárlatra, és az oeuvre-katalógusban is csak Ferenczy Károly Parkrészlet padokkal/Napos fenyők a nagybányai ligetben (1908) című, lappangó festményét közölték a rá vonatkozó proveniencia-, kiállítási és szakirodalmi adatokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.