Sasszemű szakértők a Sotheby's aukciósházban

Láthatatlan kézjegy a Basquiat-festményen

Láthatatlan tintával írt kézjegyre bukkantak Jean-Michel Basquiat (1960-1988) amerikai művész egyik festményén a Sotheby's aukciósház szakértői, miközben éppen árverésre készítették elő a harminc évvel ezelőtt született alkotást.

2012.02.15 12:25MTI

Basquiat elsősorban graffitiművészként tett szert hatalmas népszerűségre az 1980-as években. Munkáinak viszonylag kis hányadát látta el kézjeggyel. A Sotheby's kortárs műalkotásokat felvonultató szerdai aukciójának egyik tételeként szereplő Orange Sports Figure című festmény előkészítése során azonban az szakértők felfedezték a művész szignóját. Mint elmondták: ultraibolya fénnyel megvilágítva jól látható a kép akril és szórófesték rétegei alatt Basquiat neve és az 1982-es dátum.
   
A koronás figurát ábrázoló absztrakt kép ára 4,7 millió és 6,3 millió dollár (1-1,4 milliárd forint) között mozog. A Sotheby's európai részlegének kortárs művészeti szekcióját vezető Cheyenne Westphal szerint a szakértőket megdöbbentette a hirtelen előbukkant aláírás, amelyet valószínűleg a bankjegyek megjelölésére használt tollal készítettek.
   
"Valószínűleg soha senki nem tudott erről a láthatatlan kézjegyről, és annak a lehetősége, hogy a művész több hasonló, kizárólag ultraibolya fény alatt látható aláírással látta el a több munkáját is, rendkívül izgalmas" - mondta a szakértő. Mint hozzátette: nem tud róla, hogy a művész más képein is találtak volna már rejtett aláírást.
   
A Brooklyn városában nevelkedett Basquiat képein gyakran szerepelnek szavak és "firkák". Munkáinak egy részét koronával, másokat a graffitis alteregójaként használt SAMO aláírással látta el, de viszonylag kevés alkotásán szerepel a teljes neve. Basquiat apja Haitiről, édesanyja Puerto Ricóból származott. Egyedi vibráló stílusának megszületésére nagy hatással volt Picasso, az absztrakt expresszionisták, és az utcai graffitiművészek.
   
Munkái a fekete kultúra kiemelkedő személyiségei előtt tisztelegtek: a sportoló Muhammad Alitól és Hank Aarontól kezdve a zenész Miles Davisig és Charlie Parkerig, illetve gyakran tartalmaztak utalásokat a rabszolgaságra, valamint a gyarmati rendszerre. Basquiat népszerűsége szinte az egekbe szökött az 1988-ban, drogtúladagolás miatt bekövetkezett halála óta.
   
A mindössze 27 esztendősen elhunyt művész Untitled című munkája 14,6 millió dollárért (3,2 milliárd forint) kelt el a Sotheby's egyik 2007-es árverésén, míg az Untitled (Boxer) című alkotása 13,5 millió dollárért (2,9 milliárd forint) cserélt gazdát egy 2008-as New York-i aukción.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.