A zsidók a pészahra készültek

Jézus kereszthaláláról emlékeztek meg a keresztények a Szentföldön

A Szentföldön római katolikusok és protestánsok imákkal és Jeruzsálem óvárosában tartott körmenettel emlékeztek meg pénteken Jézus Krisztus keresztre feszítéséről, míg a zsidók a péntek este kezdődő pészahra készülődtek.

2012.04.06 17:17MTI

Nagypéntek reggel Fuád Tual jeruzsálemi latin pátriárka elnökletével tartották meg a nagypénteki szertartást a jeruzsálemi óvárosban álló Szent Sír templomában. Csütörtök este Fuád Tual itt mutatta be az utolsó vacsora miséjét.
   
A Betlehemhez tartozó Beit-Dzsalában palesztinai katolikusok járták végig a kálváriát. A nagypénteki körmeneti szertartást Ibrahim Szomali atya vezette arab nyelven. Több tucatnyi híve követte palesztin zászlókkal és olivazöld keresztekkel.
   
Sok palesztinai keresztény idén két izraeli telep között és a tervezett izraeli elválasztó fal mentén fekvő földjén ünnepelte a nagypénteket, tiltakozásul amiatt, hogy szerintük Izrael korlátozza a földjeikhez való hozzáférését, főként az izraeli határ, illetve a ciszjordániai zsidó telepek közelében lévő területeken. Az izraeli kormány az intézkedést azzal indokolja, hogy így akarja megelőzni a palesztinok és a telepesek közötti összetűzéseket.
   
Az ortodox keresztények, akikhez a keleti keresztények többsége tartozik, a következő hét végén ünneplik a húsvétot, a tűzszentelés szertartását jövő szombaton tartják a Szent Sír templomában.
   
Jeruzsálem arab többségű keleti részében a világ minden tájáról érkezett  zarándokok végigjárták a keresztutat a Via Dolorosán, imádkoztak tizennégy állomásánál. A keresztút a Megostorozás ferences kolostorban kezdődik, és a Szent Sír templománál ér véget.
   
Az ünnepek közeledtével Izrael bejelentette: az ünnep három napjára lezárja a Ciszjordániából Izraelbe vezető  átjárókat, kivételt csak az orvosi segítségért utazók esetében tesznek.
   
Mint minden évben, Izrael idén is 500 gázai övezeti palesztin számára engedélyezte, hogy Izraelbe és a megszállt Ciszjordániába utazzon a húsvéti ünnepekre. Több mint 20 ezer ciszjordániai keresztény a jövő hét végéig látogathat el Jeruzsálembe az izraeli hadsereg közleménye szerint.
   
A zsidó nép Egyiptomból történt kivonulására emlékező zsidó húsvét, a pészah pénteken napnyugtakor kezdődik és hét napig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.