Bővült a rajzfilmstúdió

3D-s műhelyben varázsolják a mesét Kecskeméten

Háromdimenziós animációs film is készülhet a jövőben Kecskeméten, miután új, 3D-s műhelyt szereltek fel a rajzfilmstúdióban - mondta Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója pénteken, a rajzfilmstúdióban tartott sajtótájékoztatón.

2012.02.10 22:21MTI

A kecskeméti rajzfilmstúdió megőrzi az eddigi hagyományos rajzfilmgyártást is, de a magyar állam, az Európai Unió, az Európai Fejlesztési Alap és a Docler Video Production Kft. támogatásából, valamint saját forrásból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően háromdimenziós alkotások megvalósítására alkalmassá vált - hangsúlyozta a stúdió vezetője.

Mikulás Ferenc bemutatta azokat az új fejlesztéseket és szoftvereket, amelyek a háromdimenziós filmkészítés mellett a papír nélküli, számítógépbe történő rajzolást is lehetővé teszik.

A stúdióban alkalmazzák a Rátai Dániel által kifejlesztett Leonar3Do elnevezésű, virtuális térben alkalmazható háromdimenziós operációs berendezést is.

Mikulás Ferenc elmondta: a nagy kérdés az, hogy a meglévő technikai eszközeikhez tudnak-e elegendő megrendelőt szerezni. Hozzátette: szeretnék partnernek megnyerni a Magyar Televíziót, ezért egy 400 millió forint összegű ajánlati csomagot állítottak össze. Ebben szerepelnek olyan félbemaradt filmek, televíziós sorozatok, amelyeket a Magyar Mozgókép Közalapítvány megszűnése miatt nem tudtak befejezni. Reményét fejezte ki, hogy a televízió fogadókészséget mutat a stúdió ajánlatával kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón, majd az azt követő filmbemutatón részt vett Andrew G. Vajna, a magyar film megújításával megbízott kormánybiztos is, aki annak a véleményének adott hangot, amely szerint a háromdimenziós filmé a jövő az animációs alkotások területén is. Azonban a 3D mellet a sztereó hangtechnikát is alkalmazni kell - hívta fel a figyelmet Andrew G. Vajna. A kormánybiztos kiemelkedőnek ítélte a rajzfilmstúdió tehetséges és kreatív alkotói által elkészített filmeket, melyekből négy rövidfilmet a sajtótájékoztató keretében be is mutattak.

A filmszakember hangsúlyozta: a készülő alkotások, a televízió elképzelése és a közönség igénye között összhangot kell teremteni. Olyan filmeket kell gyártani, amelyeknek van közönsége, mert szép dolog a különböző fesztiválokon elért siker, de abból nem lehet fenntartani egy stúdiót - mutatott rá Andrew G. Vajna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.