Rég Várt Ünnepély

"Egy váratlan összejövetel" - J.R.R. Tolkien-ünnep

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2012. január 7-én, J.R.R. Tolkien 120. születésnapján nappal az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában, este a közeli Bródy Cafében nagyszabású rendezvényt szervez.

2012.01.02 09:59ma.hu

J.R.R. Tolkien életművének legismertebb része „A Gyűrűk Ura” című mű, amely a XX. század legnagyobb példányszámban eladott regénye (és Magyarországon is évek óta az eladási listák vezető helyeit foglalja el). Ugyanakkor az életmű része a Tolkien által megálmodott „Középfölde” világában játszódó számtalan gyönyörűséges mitológiai történet is (Ainulindale, Lúthien és Beren, Gondolin városa, Túrin Turambar, Earendil, Númenor bukása, Gil-galad és Elendil). A kidolgozott egyedi történetek mellett Tolkien több tízezer oldalra rúgó hagyatéka tartalmazza még a mitikus Középfölde mintegy tizenötezer évnyi, részletesen kimunkált történelmét, a mitológiai világ földrajzát, flóráját, faunáját és nem utolsósorban több mint egy tucat mesterségesen kialakított nyelv részletes nyelvtani szabályrendszerét és szókincsét (Köztük a Sindarin és Quenya tünde-nyelvekét, amelyek a mai napig a világ legtöbb ember által használt mesterséges nyelveivé váltak).

Ez a roppant életmű nemcsak önmagában, hanem az olyan másodlagos művek révén is érdekes, amelyek később belőle alakultak ki. Egyrészt a világ összes fantasy jellegű műve a tolkieni mitológiából eredeztethető, másrészt az eredeti koncepció számtalan adaptációt (képregények, zenei CD-k, játékrendszerek) eredményezett. Köztük a legismertebb az összesen 17 Oscar-díjjal jutalmazott, Peter Jackson által rendezett nagyszabású mozifilm-trilógia (azóta megjelent VHS-en, DVD-n, Blu-Ray lemezen is).

A világon több millió rajongó érdeklődik a tolkieni mitológia iránt, és Magyarországon is több tízezer főre tehető a Középfölde hagyományai iránt komolyan érdeklődők tábora.

A Gyűrűk Ura regényből az első kiadás óta egy 2008-as adat szerint mintegy 150 ezer, az összes Tolkien műből összesen több mint 200 ezer példányt értékesítettek Magyarországon, a film három részére pedig több mint kétmillió mozijegyet vásároltak a magyar nézők.

Előzmények

Tolkien még fiatalon - Fotó: wikipedia.org

A mostani rendezvény folytatása a 2003. január 3-án megkezdett hagyománynak. Akkor, J.R.R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény és a film belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerű egész napos programot szervezett a Magyar Tolkien Társaság. A rendezvényen mintegy 3-4000 érdeklődő vett részt személyesen.

A Tolkien születésnapokhoz kapcsolódóan az elmúlt években kiírt művészeti pályázatokra mintegy 1000 tiszteletreméltóan magas színvonalú pályamű érkezett, amelyekből több kiállítást is szerveztek, és amelynek fődíjait 2004-ben Göncz Árpád, A Gyűrűk Ura magyar fordítója, volt köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke adta át.

Az idei rendezvényünkben szeretnénk mindent megismételni, ami az előző években sikeres volt, de szeretnénk, ha minden kicsit egyénibb, különlegesebb lenne – mivel az elmúlt években a filmeknek köszönhetően a tolkieni világgal kapcsolatos alapinformációk már bekerültek a köztudatba. Elvárásunk, hogy a többféle programnak köszönhetően a mostani alkalommal is több száz ember látogassa meg a rendezvényt.

Ezúttal, A Hobbit-film első részének 2012 decemberi mozikba kerülése okán, a törpök váratlanul megjelenő társaságát választottuk témának. A Megye és a Magányos Hegy között hosszú és veszélyes út vezet, erdőkön, hegyeken, még lakott vagy már régen kihalt országokon át, szükség van segítőkre. Az út során mindenki találhat magának egy kalandot, amelyet felidézhet majd egy kandalló lángja mellett.
” – olvasható a Magyar Tolkien Társaság közleményében.

Tervezett program

A Magyar Tolkien Társaság az eddigi hagyományokat követve számos kalandot készít a látogatóknak. A programok tartalmaznak ismeretterjesztő előadásokat, családi programokat, vetélkedőket (állomásos kalandjáték) és kiállítást (az idei rajzpályázatra beérkezett alkotásokból), de lesz tünde írás- és daltanulás, sok játék, meglepetések, és emlékezés.

A programok egymással párhuzamosan zajlanak napközben, este pedig egy közeli pubban folytatódik a megemlékezés (ahova a nappali belépőjegyek érvényesek), ahol A Hobbit fordítóival kerekasztal-beszélgetés keretében ismerkedhet meg a  közönség, és az Éirí  együttes ír népzenékkel szórakoztatja a hallgatóságot. Azt est csúcspontjaként egy közös, ünnepi pohárköszöntőre várnak minden kedves érdeklődőt.

A napközbeni rendezvény helyszíne: ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (1088 Budapest, Trefort utca 8.)
Időpont: 2012. január 7. 9-16 óra

Az esti rendezvény helyszíne: Bródy Café (1085 Budapest, Horánszky utca 1, A Bródy Sándor utca sarkán)
Időpont: 2012. január 7. 16-21 óra

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.