Párizs és New York vetélytársa lehet a város

A kulturális metropoliszok közé emelkedik Sanghaj

New Yorkkal és Párizzsal versengő nemzetközi kulturális metropolisszá fejlesztik Sanghajt - az évtized közepéig több tucat új múzeum és galéria nyílik a kelet-kínai városban.

2011.11.15 09:36MTI

Globális pénzügyi központ szerepe mellett pár évben belül kulturális világvárosként is ismertté válhat Sanghaj. A városvezetés a következő négy évben 16 nagyobb és számos kisebb új múzeum és művészeti galéria megnyitását tervezi, ezek közt nemzetközi táncközpont, gyermek művészeti színház, régészeti múzeum, kortárs műalkotások múzeuma, pekingi operát játszó színház és egy expo múzeum is szerepel. "A jövőben egyetlen lakosnak sem kell 15 percnél többet sétálnia ahhoz, hogy múzeumot vagy más kulturális helyszínt találjon" - foglalta össze a városi kormányzat ambiciózus tervét Cung Ming (Zong Ming), a sanghaji pártbizottság tájékoztatásért felelős osztályának helyettes vezetője.    

A projekt részeként nagyszabású beruházással művészeti galériává fejlesztik a 2010-es sanghaji világkiállítás Kína-pavilonját. A Kínai Művészeti Palota névre keresztelt építményt a New York-i Metropolitan Museum és a párizsi Musee d'Orsay riválisának szánják. A 70 ezer négyzetméteres egykori pavilonban elsősorban a kínai modern művészetek eredetét és fejlődését kívánják bemutatni, de házon belül külön termet kapnak a híres modern kínai festők, így Sanghaj nagyja, az illusztrációiról és karikatúráiról is ismert Cseng Si-fa (Cheng Shifa). A Palotába kerül a Sanghaji Szépművészeti Múzeum több ezer kiállítási tárgya, helyhiány miatt ugyanis jelenleg 30 ezer műtárgynak nem jut hely a város közepén lévő múzeumban. A jövő októbertől már korlátozottan üzemelő Palotával egy időben nyílik majd meg a Kínai Kortárs Szépművészeti Múzeum, mely 15 ezer négyzetméteren mutatja be a legújabb művészeti alkotásokat.    

"Az új projektekkel Sanghajnak három fő múzeuma lesz: a már meglévő Sanghaj Múzeum a történelmi, a Művészeti Palota a modern, a Kortárs Szépművészeti Múzeum pedig a legutóbbi évek alkotásait mutatja majd be" - mondta Teng Csün-csie (Teng Junjie), a városi kulturális hivatal művészeti vezetője a terv ismertetésekor.    

A fejlesztés két fázisban zajlik, a második, 2013 utáni szakaszban többek közt a kínai modern és kortárs hírközlési múzeumot, a sanghaji történelem múzeumát és a szellemi kulturális örökség központját adják át.     A kultúra fellendítése a város és a kínai központi vezetés törekvése, hogy a gazdasági növekedés és az arra való koncentrálás évtizedei után fokozottabb figyelmet szenteljen az ország kulturális erejének. 

A gazdaság szerkezetátalakításának részeként a kulturális és innovációs ágazatok helyi GDP-ben való részarányát a jelenlegi 9,75-ről az évtized közepére 12 százalékra kívánják emelni, mondván, az egészséges kulturális környezet a stabil gazdasághoz és a szociális fejlődéshez is nagy részben hozzájárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.