Hubert Nyssen író 85 évet élt

Elhunyt a Kertész Imre regényeit kiadó Actes Sud alapítója

Az Arles-i székhelyű szerkesztőség közölte Életének 86. évében elhunyt Hubert Nyssen író, az egyik legjelentősebb franciaországi szépirodalmi kiadó, az Actes Sud alapítója, amely egyebek mellett Kertész Imre regényeinek franciaországi gondozója.

2011.11.14 19:16MTI

A 86 éves, belga származású francia írót szombaton érte a halál. Hubert Nyssen 1925. április 11-én született Brüsszelben, doktori tanulmányait a dél-franciaországi Aix-en-Provence-i egyetemen és a belgiumi Liege-ben végezte. A francia állampolgárságot 1976-ban vette fel. Számos regény, esszé- és verseskötet szerzőjeként 1978-ban alapította meg kiadóját a dél-franciaországi Arles-ban. Visszavonulása óta a kiadóvállalatot lánya, Francoise Nyssen vezeti.
   
A kiadó katalógusában két irodalmi Nobel-díjas szerző is szerepel. Az egyik Kertész Imre, akinek 2002-es elismerésekor került a kiadó igazán reflektorfénybe Franciaországban. Akkor napokon belül 40 ezer példányban nyomták újra a magyar szerző addig közreadott négy könyvét, a Sorstalanságot, A kudarcot, a Kaddis a meg nem született gyermekért című regényét és a Valaki mást. Az Actes Sud azóta Kertész Imre valamennyi írását megjelentette.
  
Két évvel később, 2004-ben az Actes Sud egyik szerzője Laurent Gaudé nyerte el a legjelentősebb francia irodalmi díjat, a Goncourt, a Le soleil des Scorta (Scortáék napja) című regényéért, amely több mint 400 ezer példányban kelt el. Ugyanebben az évben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat az osztrák Elfriede Jelinek, akinek műveit szintén az Actes Sud gondozza Franciaországban. Az igazi kasszasikert azonban Stieg Larsson Millennium Trilógiája hozta meg a kiadóvállalatnak; ebből közel 4 milliót példányt adtak el Franciaországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.