Londonba látogatott a show

Hiába tiltakozott "a maroknyi cionista semmirekellő" Vanessa Redgrave Oscarja ellen

Az Oscar-show vasárnap Londonba látogatott: Vanessa Redgrave a brit fővárosban vehette át az Amerikai Filmakadémia életműdíját.

2011.11.14 11:36MTI

"Az ember akármerre megy a világban, mindenhol ismerik és csodálják Vanessa Redgrave-et" - méltatta a brit színésznőt David Hare színműíró és rendező, a gálaest házigazdája közleményében.

A sztárokkal zsúfolt ceremónián, amelyet a londoni belváros egy mozijában rendeztek meg, többek között Meryl Streep, Ralph Fiennes és James Earl Jones is megjelent. A híres színészdinasztiából származó 74 esztendős Redgrave az ötvenes évek végén kezdte színházi pályafutását, majd hamarosan a filmvásznat is meghódította. Hatszor jelölték Oscarra, de a díjat 1978-ban egy mellékszerepért kapta meg, amelyet a Júlia című filmben alakított.

A közismerten baloldali érzelmű színésznő az akkori díjátadó gálán vihart kavart, mert megköszönte a Filmakadémiának, hogy nem hallgatott arra a "maroknyi cionista semmirekellőre", akik ellenezték a jelölését, amiért szerepet vállalt egy palesztinpárti dokumentumfilmben.

Redgrave jelenleg a Miss Daisy sofőrje című előadásban szerepel a londoni West End egyik színházában.

Partnere, James Earl Jones a hét végén ugyancsak megkapta az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli életműdíját, ám a darab miatt ő sem utazott el a Los Angeles-i díjátadóra, csak videoközvetítésen keresztül kapcsolódott be a műsorba. Redgrave az első színész, akit Európában tüntettek ki életműért járó Oscarral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.