Nem meglepő

Mindent tagad a volt tunéziai elnök

"Határozottan tagad" minden vádat a bukott tunéziai elnök, Zin el-Abidin Ben Ali, akinek pere, pontosabban pereinek hosszú sora hétfőn kezdődik Tuniszban.

2011.06.19 12:44MTI

Az exállamfő és neje, Leila Trabelszi távollétében kezdődő eljárásokban hatósági bejelentés szerint 93 pontban emelnek vádat az elnöki pár és környezete ellen, ezekből 35-öt katonai bíróság tárgyal. Az utóbbi vádak szándékos emberölésről és kínzásokról szólnak, amelyek halálbüntetéssel sújthatók.

A hétfőn nyíló első, polgári perben a fő vádpont a pár óriási mértékű törvénytelen meggazdagodása lesz, miután a volt diktátor rezidenciáján 27 millió dollár értékű készpénzt és ékszert, egy másik palotájában pedig fegyvereket és kábítószert találtak.

A Ben Ali libanoni ügyvédje, Akram Azuri által kiadott közlemény szerint védence "sohasem volt birtokában a hatóságok szerint irodájában talált pénzösszegeknek", "a fegyverek, amelyeket állítólag találtak, Tunéziába látogató államfők által ajándékba hozott vadászpuskák", a drogok birtoklása pedig "aljas hazugság".

Az elnöki pár Ben Ali januári bukása után Szaúd-Arábiába menekült, és jelenleg is ott tartózkodik. Az új tunéziai átmeneti vezetés követeli kiadatásukat, de - mint Beidzsi Kaid esz-Szebszi, az ideiglenes kormány feje néhány napja mondta - a szaúdi hatóságok eddig nem reagáltak erre.

A két fő vádlott távolléte miatt, akiket egyébként két ügyvéd képvisel, a tunéziai ellenzék a korábbi államvezetés elleni jelképes eljárásnak tekinti a pert, s inkább az igazságügyi és szociális rendszer reformjára, valamint a nagyobb sajtószabadságra összpontosít. A tervek szerint október 23-án Tunéziában alkotmányozó gyűlést választanak, amelynek feladata lesz egy modern, demokratikus alkotmány kidolgozása az észak-afrikai ország számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.