Oda a régi rezsim?

Leváltották Ben Ali embereit Tunéziában

Tunéziában átalakították az átmeneti kormányt. A kabinetből kikerültek az elűzött ben Ali elnök pártjának tagjai, akik a kulcstárcákat mindeddig kézben tartották.

2011.01.28 08:56MTI

A kormányátalakítást Mohamed Gannúsi miniszterelnök jelentette be a tunéziai televízióban, élő adásban. Továbbra sem javasolja az utazást Tunéziába a Külügyminisztérium az ottani biztonsági helyzet miatt. Közleményük szerint az elmúlt napokban állandósultak Tuniszban és az ország több nagyvárosában a fegyveres összetűzések, éjszakai fosztogatások.

Átalakították a tunéziai átmeneti kormányt: a kabinetből kikerültek a hatalomból elűzött Zin el-Abidin ben Ali elnök pártjának tagjai, akik a kulcstárcákat mindeddig kézben tartották. A kormányátalakítást Mohamed Gannúsi miniszterelnök jelentette be csütörtök este a tunéziai televízióban, élő adásban.

Gannúsi - aki az előző, Ben Ali utolsó kormányát is vezette - megtartotta tisztségét, de a politikai pártokkal és civil szervezetekkel történt konzultáció után lecserélte 12 miniszterét. Ily módon személycsere történt a kulcsminisztériumok - a belügyi, a védelmi, a pénzügyi és a külügyi tárca - élén; Kamel Mordzsane külügyminisztere előzőleg már bejelentette lemondását.

A külügyminisztérium vezetését Ahmed Unaisz nyugalmazott karrierdiplomatára bízták. Gannúsi tévébeszédében elmondta azt is, hogy az átmeneti kormány előre hozott választások megrendezéséig marad hivatalban, küldetése a voksolás megszervezése lesz. A miniszterelnök hozzátette: az átmeneti kormány elkötelezi magát amellett, hogy a választásokat egy független bizottság ellenőrzése mellett, nemzetközi megfigyelők jelenlétében szervezze meg, biztosítandó a voksolás tisztaságát.

A kormányátalakítás bejelentése előtt a befolyásos UGGT szakszervezeti szövetség közölte, hogy nem kívánt részt venni az új összetételű kabinetben, de elfogadja, hogy azt Gannúsi vezesse, jóllehet ő volt Ben Ali utolsó miniszterelnöke. Az AFP francia hírügynökség csütörtök este Tuniszban azt tapasztalta, hogy a kormány átalakításáért tüntető több száz ember nem elégedett meg a bejelentett személycserékkel, hanem Gannúsi távozását is feltétlenül szükségesnek tartja.

Az országát több mint húsz éven át vezető Ben Ali a szegénység, a korrupció és az elnyomás elleni tiltakozásul több héten át tartó tüntetések hatására január 14-én külföldre menekült, Szaúd-Arábiában keresett menedéket.

Azóta ideiglenes kabinet próbálja irányítani az észak-afrikai arab országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.