Kizárólag brutális bűnözőkön hajtják végre

Halálbüntetés Kínában: csak rendkívül indokolt esetben

Egy frissen közzétett igazságügyi dokumentumból kiderül: csak a rendkívül súlyos bűncselekményt elkövetőkön hajtják végre a halálos ítéletet Kínában, minden más esetben fel kell függeszteni a kivégzést.

2011.05.25 17:43MTI

A halálbüntetést csak "igen kis számban" fogják végrehajtani, s csak azokon, akik "rendkívül súlyos bűncselekményeket" követtek el - áll abban a jelentésben, amely a "kegyelmező igazságszolgáltatás" politikáját erősíti meg, s előírja a bíróságoknak, hogy a legsúlyosabb büntetést a törvény adta lehetőség szerinti leghosszabb időszakra függesszék fel.
   
Az ítélkezési gyakorlat megváltoztatását szorgalmazó legfelsőbb bírósági irányelvek alapján máris jobban érvényesül az élethez való jog, mint a legalapvetőbb emberi jog - áll a dokumentumban, amely a kivégzés kétéves időtartamra szóló halasztását írja elő. Ugyanakkor Kínában a felfüggesztett halálbüntetés lényegében egyenértékű az életfogytig tartó szabadságvesztéssel.
   
Kína évek óta törekszik a halálbüntetés kiszabhatóságának korlátozására. Ennek első jeleként 2007-ben döntés született arról, hogy minden ilyen ítéletet jóvá kell hagynia a legfelsőbb bíróságnak. Korábbi sajtójelentések szerint a halálos ítéletek száma már 2007-ben mintegy 30 százalékkal visszaesett, a meghozott döntések tíz százalékát pedig megváltoztatta a legfelsőbb bíróság.
   
A kínai törvényhozás idén februárban a büntető törvénykönyv módosításával 13-mal 55-re csökkentette a halállal büntethető bűncselekmények számát.
   
Kínában a legfelsőbb vezetés és a szakemberek meggyőződése is az volt a legutóbbi időkig, hogy a halálbüntetés eltörlésének még nincs itt az ideje, mivel túl sok erőszakos bűncselekményt követnek el az országban. A közvélemény szerint a legsúlyosabb büntetésnek elrettentő hatása van, azonban a kínai médiában már szót kaptak olyan vélemények is, amelyek távlati célként a halálbüntetés végleges eltörlését szorgalmazták.
   
Az 1,3 milliárd lakosú Kínában hajtják végre a világon a legtöbb halálos ítéletet, egyes számítások szerint az országot az egy főre jutó kivégzések számát tekintve is csak Irán és Szingapúr előzi meg. A kivégzettek túlnyomó részét gyilkosság vagy kábítószer-csempészés miatt ítélték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.