Nem tetszik neki a halálbüntetés

Elítéltek Szingapúrban egy brit írót az igazságszolgáltatás bírálatáért

Egy szingapúri bíróság hatheti börtönbüntetésre és 15 ezer dollár pénzbüntetésre ítélt kedden egy 76 éves brit írót, mert egy könyvében bírálta a szingapúri igazságszolgáltatást, főként a halálbüntetés alkalmazása miatt.

2010.11.16 10:53MTI

Alan Shadrake ezenkívül 42 ezer dollár perköltséget is köteles fizetni. A hat héten felül további két heti börtönbüntetést kap, ha nem tudja kifizetni a kiszabott pénzbüntetést. Shadrake közölte: számított ilyen súlyosságú börtönbüntetésre, de nem tudja kifizetni a pénzt.

"Ez eddig a legkeményebb, tartalom miatt kirótt büntetés Szingapúrban" - mondta az ítéletről az író ügyvédje, aki kész arra, hogy az Európai Parlamenthez vagy a hágai Nemzetközi Bírósághoz forduljon jogorvoslatért.

Az ítéletet meghozó bíró, Quentin Loh a döntés két héttel ezelőtt kiadott írásos indoklásában azzal érvelt, hogy Shadrake a könyvében "megszűrt igazságokat és féligazságokat, néha pedig egyenesen valótlan állításokat" használt fel, hogy alátámassza állításait, miszerint a szingapúri igazságszolgáltatást befolyásolja a végrehajtó hatalom és a diplomáciai nyomás.

Szingapúr vezetői meglehetősen érzékenyek a kritikára, és többször ítéltek már el külföldi újságírókat és ellenzéki politikusokat rágalmazás miatt. A Nagy-Britanniában és Malajziában élő szabadúszó újságíró bocsánatot kért amiatt, hogy megsértette a szingapúri igazságszolgáltatást, de kijelentette, hogy a könyve miatt nem kér elnézést.


A vitatott könyvet júliusban adták ki, és Shadrake-et a bemutató után egy nappal tartóztatták le a szingapúri hatóságok. A 'Once a Jolly Hangman: Singapore Justice in the Dock' (Volt egyszer egy vidám hóhér: a szingapúri igazságszolgáltatás a vádlottak padjáról) című könyv egy nyugdíjas hóhérral készített interjúkon alapul.

Shadrake a többi között a bíróságok függetlenségéről és pártatlanságáról kérdezte a férfit, aki saját bevallása szerint ezer embert végzett ki fél évszázados szolgálata alatt.

Az ötmilliós lakosú országban halálbüntetés jár például gyilkosságért és drogkereskedelemért is. A kis ázsiai ország a világon az egyik legjobb bűnözési mutatókkal büszkélkedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.