A merényletben 17-en haltak meg

Halálbüntetést kér a Pentagon a Cole hadihajó elleni támadás irányítójára

A Pentagon szerdán bejelentette: halálbüntetést kér arra a guantánamói haditengerészeti bázison fogva tartott fogolyra, akit azzal vádolnak, hogy több mint egy évtizede Jemen partjainál bombatámadást hatott végre amerikai Cole romboló ellen.

2011.04.21 07:18MTI

A merényletben az amerikai haditengerészet 17 tagja életét vesztette, 40 pedig megsebesült.
   
A katonai ügyészség felújította a vádemelést a szaúdi állampolgárságú Abd al-Rahim al-Nasiri ellen. Ez az első ilyen eset azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök elrendelte a guantánamói katonai perek folytatását.
   
Al-Nasiri ellen először 2008-ban emeltek vádat, ám, azt Obama hivatalba lépése után visszavonták, miután a guantánamói fogva tartások átfogó vizsgálatába kezdett. Al-Nasirit Bush elnök kormányzása idején kényszervallatásnak vetették alá.
   
A szaúdi férfit emberöléssel, a háborús törvények megszegésével, terrorizmussal és emberölési kísérlettel vádolják.
   
Ugyancsak katonai törvényszék elé állítják Kálid Sejk Mohamedet, aki azt állítja magáról, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelője volt. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter eredetileg azt tervezte, hogy Mohamed perét a New York-i szövetségi bíróságon fogják lefolytatni, de a kongresszus határozatban tiltotta meg, hogy a guantánamói terrorizmussal gyanúsított foglyokat az Egyesült Államok területére szállítsák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.