Jót diskuráltak

Carter: Kim Dzsong Il azt üzeni, kész tárgyalni bármiről

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kész előfeltételek nélküli tárgyalásokra bármiről, beleértve a közvetlen tárgyalásokat Dél-Koreával - közölte csütörtökön Szöulban Jimmy Carter volt amerikai elnök, aki háromnapos észak-koreai látogatás után érkezett a dél-koreai fővárosba.

2011.04.28 13:34MTI

"Konkrétan azt mondta nekünk, hogy hajlandó bármikor közvetlenül találkozni Ri Mjong Bak (dél-koreai) államfővel" - mondta szöuli sajtóértekezletén az amerikai vendég. Ha Kim hajlandó lenne nukleáris és katonai ügyekről tárgyalni Dél-Koreával, az politikaváltást jelezne - Észak ugyanis korábban azt hangoztatta, hogy csak az Egyesült Államokkal vitatná meg ezeket a kérdéseket.

"Kim Dzsong Il elnök és főtitkár azt mondta, hogy ő és Észak-Korea népe hajlandó tárgyalni Dél-Koreával, az Egyesült Államokkal vagy a hathatalmi tárgyalások részvevőivel bármiről, bármikor és minden előfeltétel nélkül" - közölte Carter.

Az exelnök három volt európai vezető - Martti Ahtisaari volt finn elnök, Mary Robinson egykori ír államfő és Gro Harlem Brundtland volt norvég miniszterelnök, a "vének tanácsának" tagjai - társaságában járt Északon.

Nem találkozott személyesen Kim Dzsong Illel, de kapott tőle egy jegyzéket, amikor a phenjani repülőtérre indult, hogy Szöulba utazzon. A koldusszegény Észak-Korea azt hangoztatja, hogy kész visszatérni az atomprogramjáról szóló, leszerelésért cserébe segélyt ajánló hathatalmi tárgyalásokhoz, amelyekről több mint két éve kivonult, miután második atomfegyver-kísérlete és nagy hatótávolságú rakétával végrehajtott kísérlete miatt újabb ENSZ-szankciókkal sújtották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.