Cameron: "jobb idők várnak Líbiára"

London: "elvesztette törvényességét a Kadhafi-rezsim"

Cameron szerint aranykor köszönthet Líbiára: törvénytelennek nyilvánította a keddi londoni konferencia a Kadhafi rezsimet

2011.03.29 21:50MTI

William Hague a keddre Londonba összehívott nagyszabású nemzetközi Líbia-konferencia előtt, a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány azt szeretné, ha Kadhafi távozna a hatalomból. Arra a kérdésre, hogy London szerint a líbiai vezetőnek hova kellene mennie, Hague azt felelte: Nagy-Britanniának erre nincs befolyása. "Nem én fogom kiválasztani Kadhafi nyugdíjas otthonát" - fogalmazott a külügyminiszter.
   
Hozzátette azonban, hogy véleménye szerint Kadhafinak a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt lenne a helye.

Líbiai katonák járőröznek 2011. március 28-án a Tripolitól kb. 200 kilométerre keletre fekvő, nyugat-líbiai Miszráta városban (fotó: MTI)


Cameron: "jobb idők várnak Líbiára"

"Jobb idők várnak Líbiára" - ezzel az üzenettel nyitotta meg kedd délután a Londonba összehívott nagyszabású nemzetközi Líbia-konferenciát David Cameron brit miniszterelnök.

A rendezvényen 35 ország külügyminiszterei vesznek részt - köztük Magyarország képviseletében Martonyi János -, valamint az ENSZ és a NATO főtitkára, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az Arab Liga delegációja. A nagyhatalmak közül ugyanakkor nem képviselteti magát Oroszország a londoni konferencián. Megnyitójában Cameron kijelentette: Kadhafi líbiai vezető a civilek elleni, folytatódó katonai támadásokkal "durván megsérti" a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozatokat. Kadhafi orvlövészekkel löveti a polgári lakosságot, és akiket eltalálnak, azokat "hagyják elvérezni az utcán". A kormányfő hozzátette ugyanakkor, hogy a keddi londoni konferencia "az új kezdetről szól" Líbia számára, olyan jövőről, amelyben Líbia népe meghatározhatja saját sorsát, erőszaktól és elnyomatástól mentesen.

Líbiára "jobb idők várnak" - üzente a brit miniszterelnök a líbiai népnek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki Cameron után szólalt fel, kijelentette: továbbra is "mélységesen nyugtalanító" hírek érkeznek a polgári lakosság - köztük a külföldi munkavállalók - védelmének hiányáról. Hozzátette: nyugtalanító jelentések érkeznek "a konfliktus részesei által" elkövetett emberi jogi visszaélésekről is. Ban Ki Mun ebben az összefüggésben nem nevezte meg külön sem a líbiai kormányerőket, sem a felkelőket.

A BBC ugyanakkor olyan felvételeket sugárzott kedden, amelyeken a beszámoló szerint a felkelők fegyveres erői a sivatagból rakétafegyverekkel lőnek egy települést, amelyet a kormányerők tartanak ellenőrzésük alatt.

Liam Fox brit védelmi miniszter a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva - arra a kérdésre, hogy a civil lakosság védelmét előíró ENSZ-határozat alapján a szövetségesek fellépnek-e a lakott településeket támadó ellenzéki erők ellen is - kitérően annyit mondott, hogy a szövetséges hadikoalíciónak nincs tudomása arról, hogy a felkelők szándékosan támadnák a polgári lakosságot.

Erős robbanások hallatszottak kedd délután a líbiai fővárosban, Tripoliban - jelentették a lakosok.

A detonációk okát még nem tudni. Állítólag abban a városrészben történtek három perces időközzel, ahol Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciája van. Előzőleg repülőgépek haladtak át a város légterén.

Hillary CLINTON amerikai külügyminiszter beszél, a háttérben David CAMERON brit miniszterelnök figyel a Líbiáról rendezett nemzetközi értekezleten a londoni Lancaster-házban. (MTI)


Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a keddi londoni Líbia-konferencián kijelentette: a világszervezet adatai szerint eddig 380 ezren menekültek el Líbiából, és 13 ezren rekedtek az egyiptomi, illetve a tunéziai határon.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a rendezvényen közölte: a koalíció katonai akciója addig folytatódik, amíg Kadhafi teljes mértékben eleget nem tesz az 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat előírásainak, nem hagy fel a civilek elleni támadásokkal, vissza nem vonja katonai egységeit az erőszakkal elfoglalt településekről, és nem teszi lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását minden líbiaihoz. Clinton szerint ugyanakkor egyedül katonai eszközökkel nem érhető el hosszabb távú előrelépés Líbiában, ezért fokozni kell a nyomást a Kadhafi-rezsimre, és el kell mélyíteni elszigeteltségét. Ebbe beleértendő egy "olyan egységes politikai-diplomáciai front" kialakítása, amely "megérteti Kadhafival, hogy távoznia kell" - mondta a keddi londoni konferencián az amerikai külügyminiszter. Kadhafi lehetséges további sorsáról - így arról, hogy hova távozhatna - azonban egyelőre nincsenek egyértelmű hivatalos jelzések.

Willam Hague brit külügyminiszter a konferencia kezdete előtt, a BBC rádiónak nyilatkozva - arra a kérdésre, hogy London szerint a Kadhafi hova távozhatna Líbiából - kijelentette, hogy Nagy-Britanniának erre nincs befolyása. Hague hozzátette, hogy véleménye szerint Kadhafit a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kellene felelősségre vonni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kadhafinak és a líbiai népnek kell döntenie arról, hogy a líbiai vezető hova távozik, "ha egyáltalán távozik".

Fidel Castro szerint a NATO "fasiszta háborút" folytat Líbia ellen; Chávez véleménye

Fidel Castro szerint a nemzetközi közösség brutális támadást indított Líbia ellen és humanitárius akció címén valójában egy "fasiszta háborút" folytat - derül ki a volt kubai elnök kedden közzétett írásából.

Castro úgy véli, hogy még Németország és Olaszország fasiszta vezetői sem voltak ennyire arcátlanok, amikor az 1936-os spanyol polgárháború idején spanyolországi célpontokat támadtak. A kubai exelnök "A NATO fasiszta háborúja" címmel megjelent írásában kifejti, hogy eddig még egyetlen ország sem esett áldozatul a nemzetközi légierő "ilyen brutális" támadásának, mint most Líbia.

Castro, aki többször is járt Líbiában és személyesen is ismeri Moammer Kadhafi ezredest, az ország vezetőjét, kitér arra, hogy teljesen objektív nézőpontból figyeli az eseményeket, hiszen nem osztja a líbiai vezető politikai és vallási nézeteit sem. Kedden Hugo Chávez venezuelai elnök is nyíltan bírálta az "Egyesült Államok és szövetségesei" által indított hadműveletet, és felszólította a latin-amerikai kormányokat arra, hogy fogjanak össze a líbiai katonai intervenció ellen.

Chávez erről Buenos Airesben beszélt, ahol az argentin államfővel, Cristina Fernándezzel találkozott. "Igazából a kolonializmusnak egy sokkal arcátlanabb és kegyetlenebb formájáról beszélhetünk most" - idézte a Télam állami hírügynökség a venezuelai elnököt. "Ezúttal az Egyesült Államok és a NATO-, illetve ENSZ-beli szövetségesei teljesen szabadon bombáznak országokat, s közben azt mondják, hogy ezt a nép megmentéséért teszik, pedig valójában egy kormányt akarnak megdönteni" - folytatta.

"A szabadság nevében, a demokrácia nevében bombáznak, támadnak, gyilkolnak, rombolnak. Ilyet még a spanyol gyarmatosítás alatt sem láttunk. A spanyolok uralkodtak, és ezt felvállalták, nem úgy jöttek ide, hogy közben a demokráciáról beszéltek. A portugálok sem beszéltek a demokráciáról, uralkodni jöttek. Ezek meg, ezek a demokrácia nevében mennek bombázni és mészárolni. Ez a cinizmus csúcsa" - fakadt ki Chávez.

Londoni nyilatkozat: "elvesztette törvényességét a Kadhafi-rezsim"

Törvénytelennek nyilvánította a keddi londoni Líbia-konferencia a Kadhafi rezsimet, a résztvevők ugyanakkor leszögezték, hogy nem az ő feladatuk Líbia kormányának megválasztása.

A nagyszabású rendezvényen 35 ország külügyminiszterei vettek részt, köztük Magyarország képviseletében Martonyi János.

A félnapos értekezletről kedd este kiadott zárónyilatkozat szerint a részvevők egyetértésre jutottak abban, hogy Kadhafi és rezsimje "teljesen elveszítette törvényességét", és tetteiért felelősségre vonással kell számolnia. A konferencián ugyanakkor egyetértés született arról is, hogy a rendezvény egyetlen részvevőjének sem feladata a líbiai kormány megválasztása; erre csak a líbiai nép jogosult. A nyilatkozatból kiderül, hogy a konferencián életre hívott kontaktcsoport soros elnöki rendszerben fog működni; az elnöki teendőket "térségi és térségen kívüli" országok látják majd el. A csoport feladata a Líbia támogatását célzó nemzetközi erőfeszítések általános politikai irányítása, szoros együttműködésben az ENSZ-szel, az Afrikai Unióval, az Arab Ligával, az Iszlám Országok Szervezetével és az EU-val. A kontaktcsoport célja emellett az is, hogy fórumot teremtsen a Líbiával kapcsolatos nemzetközi válaszlépések egyeztetéséhez, valamint a nemzetközi közösség és a líbiai politikai szereplők közötti kapcsolattartáshoz. A részvevők a záróközleményben megerősítették erőteljes elkötelezettségüket Líbia szuverenitása, függetlensége, területi integritása és nemzeti egysége mellett. Megerősítették ugyanakkor elkötelezettségüket a rezsimmel szemben foganatosított korlátozások és szankciók betartatása, valamint a külföldi zsoldos alakulatok beáramlásának és tevékenységének megakadályozása mellett is.

Egyetértés született a nyilatkozat szerint a rendszerhez hű egyének és a rezsimhez kapcsolódó szerveződések elleni, az ENSZ és regionális szervezetek révén érvényesítendő további szankciók "fontolóra vételéről". Ezek mibenlétét a záróközlemény nem részletezi. A nyilatkozat szerint a nemzetközi hadikoalíció eddigi fellépése sikeresen védett meg "számtalan civilt" Kadhafi fegyveres erőitől, és gyakorlatilag megsemmisítette Kadhafi légierejét. A közlemény 80 ezer olyan líbiairól tesz említést, akinek a harcok miatt el kellett hagynia lakóhelyét.

Ezzel kapcsolatban a konferencián egyetértés alakult ki arról, hogy nemzetközi koordinációval elő kell teremteni a líbiai nép humanitárius szükségleteinek fedezéséhez szükséges, elégséges mennyiségű erőforrást.

A zárónyilatkozatból kiderül, hogy Katar felajánlotta a líbiai nyersolaj forgalmazásának megszervezését a nemzetközi jogszabályokkal és különösen a vonatkozó biztonsági tanácsi határozatokkal összeegyeztethető módon, és a bevételeket a líbiai nép megsegítésére fordítaná. A közleményben ugyanakkor csak az áll, hogy a londoni konferencia résztvevői "tudomásul vették" e felajánlást; részletek egyelőre nincsenek azzal kapcsolatban, hogy ez miképp valósulhat meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.