A két reaktor nem szenvedett nagy károkat

Japán: magas a tengervíz sugárszennyezettsége az ötös és hatos reaktor közelében

A japán atomenergia-biztonsági ügynökség közölte: magas a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is, amelyek nem szenvedtek nagy károkat a március 11-i japán földrengésben és szökőárban.

2011.03.28 07:19MTI

Az ötös és hatos reaktortól mindössze harminc méternyire a radioaktív jód szintje a vízben 1150-szer haladja meg a határértéket. Mindeddig az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor mellett vettek mintát a tengervízből, s vasárnap ott a jód-131-es izotópjának a mértéke kétezerszerese volt a határértéknek. Közben egyre több vállalat újrakezdi a termelést Japánban: hétfőn a Toyota indított be két gyárát a szigetország területén, illetve a Mazda is azt tervezi, hogy a nap folyamán megnyitja üzemeit.

A Fukusima-1 atomerőmű kettes reaktorában a pihentetett fűtőrudak szennyezhetnek

A március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű kettes reaktorblokkjának épületében lévő víz radioaktív szennyezését a pihentetett fűtőrudak okozhatják - vélekedett hétfőn Tokióban tartott sajtóértekezletén Edano Jukijo japán kormányszóvivő. Közlése szerint a megemelkedett radioaktivitás az átmenetileg pihentetett üzemanyag rudaktól származhat, amelyek szennyezhették a reaktor hűtéséhez használt, s az épületben felgyülemlett vizet. Edano tájékoztatása azt valószínűsíti, hogy nem sérült meg a reaktorburok, a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült "doboz" (konténment). A japán kormányszóvivő szerint ez a radioaktivitás elsősorban a reaktorépületen belül maradt, s arról kell gondoskodni, hogy az épületben lévő, sugárszennyezett víz ne szivároghasson a talajba vagy a tengerbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.