Ki segít rajtuk?

Brit kommandósok líbiai felkelők fogságában?

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint brit kommandósokat ejtettek foglyul líbiai lázadók.

2011.03.06 11:08MTI

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap líbiai forrásokból úgy értesült, hogy a brit hadsereg különlegesen kiképzett alakulatának (SAS) egy valószínűleg nyolcfős egysége - titkos küldetés keretében - éppen a Kadhafi-rezsim ellen fellázadt erők képviselőihez kísért egy brit diplomatát kapcsolatfelvétel céljából, amikor a felkelők az ország keleti részében őrizetbe vették a csoportot.

A lap forrásai szerint a líbiai ellenzéki erőket "feldühítette" az SAS feltűnése az országban, mivel attól tartanak, hogy Kadhafi líbiai vezető a nyugati katonai beavatkozás bármilyen bizonyítékát a rezsim melletti "hazafias kiállás" buzdítására használhatja fel.

A The Sunday Times líbiai forrásai szerint az SAS polgári ruhás, de felfegyverzett katonáit a lázadók kezén lévő legnagyobb városba, Bengáziba vitték, és egy támaszponton őrzik őket. Az SAS-egység által kísért brit diplomata célja az volt, hogy előkészítse egy magas rangú kollégájának látogatását, és megtegye a kezdeti lépéseket diplomáciai kapcsolatok létesítésére a lázadókkal. A líbiaiak azonban "dühödten reagáltak", mondván, hogy "a briteket senki sem hívta". Egy vezető ellenzéki politikus azt mondta a brit csoportnak: hívják fel David Cameron brit miniszterelnök kormányának figyelmét arra, hogy el kell ismernie az ellenzéket Líbia törvényes vezetőjének, mielőtt megpróbálna tárgyalásokat kezdeményezni - írta a The Sunday Times.

A brit lap líbiai ellenzéki forrásai hangsúlyozták, hogy jóllehet szívesen vennék repüléstilalmi övezet létesítését a Kadhafi-rezsim légitámadásainak megakadályozására, attól tartanak azonban, hogy nyugati katonák jelenléte a fejlemények jelenlegi szakaszában "visszaüthet".

Bár a brit kormány soha nem hozza nyilvánosságra, hogy az SAS éppen hol és milyen jellegű bevetésen tevékenykedik a világban, a brit sajtó tudni véli, hogy a Líbiában rekedt külföldiek kimentésére február végén szervezett brit akciót is a kommandós alakulat hajtotta végre.

A múlt hónap utolsó napjaiban a királyi légierő öt C-130-as Hercules típusú szállító repülőgépe több fordulóval összesen háromszáz külföldit - zömmel elszigetelt sivatagi táborokban dolgozó olajmunkásokat - menekített Máltára.

A brit lapok akkori értesülései szerint a táborokból SAS-egységek gyűjtötték össze a külföldieket. A líbiai ellenzéki erők már azt az akciót sem fogadták jól; az egyik brit C-130-asra rálőttek, és a gépen a máltai leszállás után meg is találták a lövedékek ütötte lyukakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.