Az USA és a NATO nem akar beavatkozni

Ismét Kadhafié egy líbiai város

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők hírek szerint visszafoglaltak szerdán egy kikötővárost az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartó felkelőktől.

2011.03.02 11:31MTI

A fővárostól, Tripolitól 800 kilométernyire keletre - a felkelők fellegvárától, Bengázitól 200 kilométerrel nyugatra - fekvő Marsza el-Brega elveszítéséről a lázadókat vezető katonai parancsnokok számoltak be. Volt viszont olyan értesülés is, hogy Kadhafi csapatai egyelőre csak a Földközi-tenger partján fekvő város kikötőjét, valamint az ottani olajfinomítót és -terminált foglalták el, a városban pedig még folynak a harcok.
   
A településtől 75 kilométerre lévő nagyobb városban, Adzsdábíjában hírek szerint tízezer önkéntes - fegyveres felkelő - gyűlt össze. Szemtanúk szerint a líbiai légierő két gépe szerda délelőtt bombákat dobott le Adzsdábíja keleti részére. A líbiai kormány szóvivője azt mondta, "erősen kétli", hogy igazak a bregai harcokról és a bombázásról szóló beszámolók.
   
Brega elfoglalása az eddigi legjelentősebb katonai sikere lenne a Kadhafihoz hű erőknek a líbiai lázadás két héttel ezelőtti kitörése óta. Az amerikai kormány arra figyelmeztetett, hogy hosszú polgárháborúba süllyedhet az észak-afrikai arab ország, ha a veterán vezető nem mond le.
   
Közben megkezdte az átkelést a Szuezi-csatornán az a két amerikai hadihajó, amelyet előző nap irányítottak a Földközi-tengerre, a hivatalos közlés szerint azért, hogy segítsenek a humanitárius segítségnyújtásban. A Ponce és a Kearsarge - fedélzetén 42 helikopterrel és több száz tengerészgyalogossal - várhatóan közép-európai idő szerint délután fél háromkor ér a Földközi-tengerre. Előzőleg, hétfőn már áthaladt a Szuezi-csatornán egy amerikai hadihajó, a Barry romboló.
   
Megfigyelők szerint csak erőfitogtatás, hogy amerikai hadihajókat irányítottak a Földközi-tengerre, a líbiai partok közelébe; Washington ezzel is igyekszik nyomást gyakorolni Kadhafira, hogy mondjon le. Megfigyelők szerint valójában az Egyesült Államok és a NATO is ódzkodik egy esetleges líbiai katonai beavatkozástól.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.