"Különösen komoly bűn"

Pedofil papok: önvizsgálatra szólította fel a katolikus egyházat a pápa

XVI. Benedek pápa önvizsgálatra szólította fel hétfőn a katolikus egyházat, s annak átgondolására, hogy mi az, ami lehetővé teszi, hogy papok gyerekeket molesztáljanak.

2010.12.21 17:48MTI

Bíborosok és püspökök előtt elmondott hagyományos karácsonyi beszédében a római katolikus egyház feje azt mondta: "fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi az a rossz az üzenetünkben, abban, ahogy a keresztényi létet alakítjuk, ami lehetővé teszi, hogy ilyen dolgok előforduljanak".

A pápa már korábban is elítélte a gyermekek szexuális zaklatását, de most először szólt arról, hogy komoly probléma lehet azzal, ahogy a kereszténységet és üzenetét értelmezik a modern világban.

Mint mondta, a legtöbb pap jó, becsületes munkát végez, ugyanakkor korábban elképzelhetetlennek hitt számban derültek ki 2010-ben gyermekmolesztálások.


"Tudjuk, milyen különösen komoly a papok által elkövetett bűn és tisztában vagyunk a felelősségünkkel" - jelentette ki XVI. Benedek, hozzátéve, hogy a papok bűncselekményeit szélesebb társadalmi összefüggésbe kell helyezni. Olyan világban fordulnak ugyanis elő, ahol virágzik, s bizonyos mértékig normálisnak számít a gyermekpornográfia és a szexuális turizmus.

Az, hogy emberi lényeket piaci áruként kezeljenek, az idők borzalmas jele - fogalmazott a pápa

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.