Berlusconi Finivel birkózik

Válságban az olasz kormánypárt

Kicsúcsosodott az olasz parlamentben a Silvio Berlusconi miniszterelnök és Gianfranco Fini házelnök között hónapok óta tartó vita

2010.07.30 19:36MTI

A kormányfő csütörtökön késő este közölte, nem hiszi, hogy politikus társával tovább együtt tudna működni. Válaszul 32 képviselő kilépett a pártjából - jelentette pénteken az olasz média.

Berlusconi kijelentésével megtette az első lépést afelé, hogy kizárja Finit az általa irányított politikai formációból, a Szabadság Népe Pártból (PDL). Erre reagálva 32 alsóházi képviselő bejelentette pénteken, hogy kilép Berlusconi pártjából, és saját frakciót hoz létre a parlamentben Jövőt és Szabadságot Olaszországnak néven. Fini egyelőre nem tagja a csoportnak. A szenátusban a jelek szerint 14-en sorakoznak fel mellettük.

A kormányzópárt nagy részével egyetértésben Berlusconi kiadott egy dokumentumot, amelyben többek között a "párt alapelveivel való összeférhetetlenséget" veti a politikai karrierjét még posztfasisztaként kezdő Fini szemére. Ezen felül azzal is vádolja a PDL elnökségének legtöbb tagja a házelnököt, hogy a párton belül ellenzéket alkot, és szép lassan a "halálba segíti" a tömörülést. A lépések és ellenlépések következményei egyelőre beláthatatlanok: nem zárható ki a kormányzó többség megszűnése és új választás kiírása sem. Miközben Berlusconi a házelnöki tisztségéről való lemondásra szólította fel Finit, utóbbi hevesen tiltakozott ez ellen, mondván, erről nem a kormányfő dönt. "Maradok, ahol vagyok" - húzta alá. Fini a mérleg nyelve lehet a jövőben a kritikus szavazásoknál, Berlusconi azonban nem tart kormánya stabilitásának gyengülésétől. "Nincs kockázat. Többségben vagyunk" - hangsúlyozta Berlusconi még csütörtök este egy sajtótájékoztatón.

A legfrissebb állás szerint a kormányfő pártjának 239 tagja van a parlamentben, a vele szövetséges Északi Ligának 59, s még 12 jobboldali képviselő szokott velük szavazni. Ez 310 szavazat. Ellenzékben 269 politikus van, ehhez jöhet adott esetben Fini 32 embere és maga a házelnök, valamint 18 olyan képviselő, aki a tárgytól függően ide vagy oda csatlakozik. A képviselők száma összesen 630, a többséghez 316 szavazat kell.

Az olasz sajtó szerint Berlusconi előre látta az "árulást", és már megkezdte az alkudozást a határozatlan képviselők szavazatának megszerzéséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.