Jóban vannak Mixával

Részeges, nemi erőszakkal vádolt volt német püspökkel parolázott a pápa

XVI. Benedek pápa csütörtökön fogadta a Vatikánban a szexuális visszaéléssel is vádolt volt augsburgi püspököt, Walter Mixát.

2010.07.01 14:58MTI

A zárt ajtók mögött tartott megbeszélés részletei egyelőre nem ismertek. A 69 éves, tisztségéből felmentett Mixa korábban annyit mondott, eleget akar tenni a pápa meghívásának, ugyanakkor távozásának körülményeiről nem kíván tovább beszélni.

Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője egy "személyes magánbeszélgetésként" határozta meg a szentatya és Mixa találkozóját, amelyről nem biztos, hogy a Szentszék nyilvánosan is beszámol majd. Feltehetőleg szó esett az egykori augsburgi püspök jövőjéről, és elképzelhető, hogy egy új egyházi feladattal is megbízzák.
Mixa a Die Welt című német hetilapnak a lemondása után adott interjúban azt mondta, hogy összeesküvés áldozata lett, és szeretne újra az egyház szolgálatába állni. XVI.Benedek május 8-án mentette fel az augsburgi püspököt tisztségéből, és ezzel egyúttal arra a dokumentumra is reagált, amelyben legközelebbi munkatársai Walter Mixát azzal gyanúsították, hogy állandó alkoholproblémákkal küszködik és a fiatal papoknak szexuális ajánlatokat tett.

A volt püspök ügyét még vizsgálják, és a felsőbíróság egyelőre nem erősítette meg az ellene emelt vádakat.

A 69 éves Walter Mixát korábban azzal vádolták, hogy a hetvenes években, még egyszerű papként, a rábízott fiatalokat a legdurvább módón bántalmazta.

A szexuális bűncselekmények elkövetésének gyanúja akkor is felmerült, az ingolstadti államügyészség azonban ezt a vádat bizonyítékok hiányában ejtette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.