Fico hisztije kivívta a világsajtó nemtetszését

Kettős állampolgárság: retorziókkal fenyeget a hisztérikusan reagáló szlovák kormány

A Le Monde szerint ritka vehemenciával reagált a Robert Fico vezette szlovák kormány az új magyar kabinet tervére, miszerint a szomszédos országokban élő magyaroknak felajánlja a magyar állampolgárságot.

2010.05.16 17:09MTI

A francia konzervatív napilap hétvégi kiadásában az Országgyűlés alakuló üléséről szóló tudósításával együtt, egy oldalon közölte A szlovák kormány megtorló intézkedésekkel fenyegeti Magyarországot a magyar állampolgársági törvény kapcsán című prágai keltezésű anyagát.

Ebben a tudósító rámutatott, hogy négy héttel a szlovák parlamenti választások előtt nacionalista ráígérgetést váltott ki a szlovák pártok - különösen a Fico vezette szociáldemokrata Smer és a Ján Slota-féle szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt - között Orbán Viktor új magyar miniszterelnök javaslata. Utalva arra, hogy Martonyi János kijelölt külügyminiszter szerdán Pozsonyban tájékoztatást adott a magyar elképzelésekről, a Le Monde tudósítója emlékeztetett: Pozsony azonnal hazahívta konzultációra a budapesti szlovák nagykövetet.

A kormány rendkívüli ülése után Fico arroganciával vádolta az új magyar kormányt, és különböző megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba, kezdve attól, hogy a felkínált lehetőséggel élő szlovákiai magyarok nem foglalhatnak el közhivatalt, mi több, cseh mintára megfoszthatják őket szlovák állampolgárságuktól.

Grigorij Meseznikov szlovák politológus a Le Monde tudósítójának kifejtette, hogy a kedvező választási kilátásokkal rendelkező (szlovák) demokratikus ellenzék szempontjából nézve a legrosszabb pillanatban jött az újabb feszültség a szlovák-magyar viszonyban, ugyanakkor kedvez a magyarellenes beszédekre építő nacionalista és populista pártoknak.

Hozzátette, hogy az ellenzék, miként a sajtó, bírálta a kormánykoalíció hisztérikus reagálását, ugyanakkor elítélte az új magyar vezetés úgymond nacionalista elhajlását is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.