Bajnaival jóban voltak

Fico Szlovákiát félti a "szélsőséges" Fidesztől

Robert Fico készen áll a tárgyalásokra az új magyar kormányfővel, bárki legyen is az.

2010.04.08 16:36MTI

"Ha lehetőség lenne rá a szlovák parlamenti választások előtt, belemennék a találkozóba. Kérdéses azonban, hogy lesz-e rá igény" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban. Megjegyezte, hogy szlovák részről bizonyosan lesz igény egy ilyen találkozóra.

Hozzátette: ugyanakkor készen áll arra is, hogy megvédje Szlovákiát a Fidesz és a Jobbik nevével fémjelzett szélsőséges politikával szemben.

"Ha az új (magyar) kormány megalakulása után, amelynek nagy valószínűséggel tagja lesz a Fidesz, olyan lépéseket és intézkedéseket kezdenek foganatosítani, amelyek pontosan olyanok lesznek, mint amilyenekről a választások előtti időszakban beszéltek, lényegesen megromlanak a szlovák-magyar kapcsolatok. Szlovákiát megvédjük" - húzta alá Fico.

Úgy vélekedett: amennyiben a Jobbik és a Fidesz a "Magyarország önmagával határos" kijelentések szellemében fog politizálni, az nemcsak a szlovák-magyar kapcsolatok szempontjából, de az egész közép-európai régió számára is káros lesz. "Szlovákia elutasítja a nagymagyar sovinizmust és a szélsőségességet" - hangsúlyozta újságírók előtt a szlovák miniszterelnök. Fico ugyanakkor kijelentette, hogy együttműködése Bajnai Gordonnal - a szlovákiai magyar kisebbséggel kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is - jó volt.

"Nagyon jó párbeszédet folytattunk, gyakran telefonáltunk egymásnak, egyeztettük tevékenységünket, még a mai prágai úttal kapcsolatban is" - fejtette ki Fico. Reményét fejezte ki, hogy a szlovák-magyar párbeszéd a magyarországi, illetve a szlovákiai parlamenti választások után folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.